За новогодишната трапеза: Печена пуйка с мащерка

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9363623 www.24chasa.bg

необходими продукти:

6 кг пуйка

3 с.л. листа от мащерка на ситно

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. смлян бахар

1/2 ч.л. черен пипер

2 с.л. олио

2 с.л. масло

2 с.л. сироп от вишни

свежи стръкове мащерка

2 кайсии на резенчета

начин на приготвяне:

1. Смесете мащерката, солта, бахара, черния пипер и олиото. Намажете пуйката със сместа. Завържете краката на пуйката и я сложете в плитка тава с гърдите нагоре в загрята фурна на 160°С.

2. Печете непокрита 1 час. След това я покрийте с алуминиево фолио и я оставете във фурната за още 2 часа и 30 мин.

3. Разтопете маслото и го разбъркайте с вишневия сироп.

4. Извадете пуйката и махнете връвчицата от краката й. Намажете я с маслено-сиропираната смес и я върнете непокрита във фурната за 30 мин. По средата на времето я намажете още веднъж със сиропираната глазура.

5. След като извадите пуйката от фурната, украсете с резени кайсия.

Вишните са най-големият натурален източник на мелатонин. Това е хормон, който се произвежда в хипофизната жлеза и е отговорен за регулирането на съня. Една чаша вишни правят чудеса за часовата разлика.