Прозрачен телевизор и надуваеми гащи сред любопитните истории за дизайн и архитектура през 2020-а

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9374050 www.24chasa.bg
Прозрачният телевизор Снимки dezeen и уикипедия

Пандемията от ковид не само, че не обезкуражи творците, а напротив - провокира ги да мислят нестандртно. Ето някои от най-интересните проекти и факти на 2020 година в дизайна и архитектурата според влиятелния сайт dezeen.

* През януари в китайския град Ухан, откъдето тръгна смъртоносната зараза, построиха само за 10 дни болница с 1000 легла.
* През февруари, когато Световната здравна организация още не бе обявила пандемията, на ревюто на дипломантите от Лондонския колеж за мода се отличи индиецът Харикришнан. Той блесна с колекция от латексови надуваеми панталони за мъже, вдъхновени от кучето му Кай.
* През март холандката Ли Еделкоорт, смятана за един от най-влиятелните инфлуенсъри в сферата на модата, прогнозира, че пандемията е "Празна страница за ново начало".

* През април дизайнери от James Dyson Foundation създадоха 44 прелюбопитни инженерни предизвикателства, които да провокират децата да учат и творят по време на локдауна. Използваните материали обаче са такива, каквито лесно може да се намерят в дома, като спагети, яйца, връв, балони и др.
* През май "Адидас" пусна на пазара маска за многократна употреба от дишащ рециклиран материал. Маската бе разработена за рекордно краткия срок от 1 месец.
* През юни на 84 години в Ню Йорк почина Кристо и списанията и сайтовете за дизайн и архитектура го почетоха, като припомниха най-големите проекти на българина и съпругата му Жан-Клод.
* През юли архитектурното студио Grimshaw показа как важно съоръжение като вентилационна шахта може да изглежда като селскостопанска сграда в името на това да се запази идиличния вид на околността. Става дума за шахтата Chalfont St Peter, намираща се над влаков тунел край северозападен Лондон.
* През август китайската компания за електроника Xiaomi пусна първия в света прозрачен телевизор. Той използва технологията OLED.
* През септември архитектурното студио на покойната Заха Хадид показа дизайна за 36-етажен небостъргач в Хонконг, който се очаква да е най-скъпият в света.

* През октомври датският архитекст Бярке Ингелс, известен с визионерските си идеи, показа Masterplanet - проект за препрограмиране на живота на Земята. Съдържа 10 раздела, които засягат аспектите на въздействието на човека върху планетата, особено по отношение на замърсяването и климатичните промени.
* През ноември dezeen отбеляза тенденция интериорни дизайнери да разчупват традицията за оформяне на кухнята преобладаващо в бяло и така сайтът показа впечатляващи проекти, в които ярките цветове властват, за да повдигнат настроението.
* През декември силно впечатли къща в Канада, проектирана от Натали Дион. Тя е повдигната на три метра над земята чрез опори, за да може да се ситуира на нивото на скалите. Къщата е с минимално отражение върху природата и предоставя на обитателите си впечатляващи гледки.

Къща на кокили в Канада
Къща на кокили в Канада