Ето какво не трябва да оставяме в колата през зимата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9386243 www.24chasa.bg
Снимки pixabay.com

Температурите навън вече са ниски, особено нощем, и затова трябва да внимаваме какво оставяме в колата. Ето 9 примера.
* Музикални инструменти. Всички, които са от дърво и имат струни, със сигурност ще пострадат. Дървото и покривният му лак ще се напукат, а струните ще се разстроят или скъсат.
* Минерална вода. В пластмасова бутилка тя замръзва за около 30 минути и когато се превръща в лед, се разширява и може да се пръсне.
* Пластмасовите шишета с газирани напитки съдържат много вода и също може се разкъсат, а ако са от стъкло, да се счупят. Напитките със захар ще замръзнат по-бавно, но ако бутилката не издържи, после ще се наложи сериозно почистване.

* Електроника - смартфони, таблети, GPS и други подобни, също може да пострадат. Най-малкото ще се повреди батерията, но освен това заради разликите в температурите може да се получи конденз, който би съкратил живота на устройствата.
* Лекарствата губят от свойствата си при ниски температури, особено когато става дума за сиропи, капки и различни видове разтвори.
* В препаратите от битовата химия има вода, която при замръзване може да разкъса бутилката. Перилните препарати, както и тези за почистване на под, съдържат и повърхностно-активни вещества, които при студ се свиват и по този начин ефективността чувствително се понижава.
* Различните видове бои, особено тези на водна основа, също не трябва да се оставят на студено, още повече, че някои от останалите вещества в състава имат свойството да се разширяват, свиват или разпадат при ниски температури.
* Виното и бирата също замръзват, съответно при минус 6 и при минус 5 градуса, въпреки че съдържат алкохол.
* Не оставяйте на минусови температури и яйца. При замръзване черупката им се напуква и вътре без проблеми проникват бактерии. 

Ето какво не трябва да оставяме
в колата през зимата