Как да си направим квас от цвекло

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9423668 www.24chasa.bg

Квасът от цвекло се пие за укрепване на имунната система, пречистване на кръвта, срещу умора и премахване на камъни в бъбреците, лечение на алергии и храносмилателни разстройства. Лакто-ферментиралата саламура от цвекло има положителен ефект върху храносмилането чрез оптимизиране на чревната микрофлора и метаболизма.

Отначало квасът трябва да се пие умерено поради антитоксичния си ефект. Злоупотребата с напитката може да предизвика прекомерно отделяне на токсини в тялото, изразено с подуване на корема, запек, симптоми на ТОРС или грип.

Продукти:
2 големи глави цвекло
3 с.л. сок от кисело зеле или от сок от кисели краставички
1 ч.ч. филтрирана/дестилирана вода или прясно изцеден сок от цвекло
1/2 ч.л. морска сол

Начин на приготвяне:

1 Обелете цвеклото, нарежете на 2,5-сантиметрови кубчета. Не настъргвайте на ренде, защото излишната захар ще попадне в кваса.
2 Поставете цвеклото в стъклен буркан с широко гърло, напълнете буркана на 1/3. Добавете сока от кисело зеле или от кисели краставички, солта, водата или сока от цвекло. Разстоянието от повърхността на течността до капака трябва да бъде приблизително 5 см. Затворете плътно буркана и разклатете, за да се разтвори солта.
3 Оставете 3-5 дни на стайна температура. През зимата ферментацията може да отнеме до 1 седмица поради ниската стайна температура.

Ако се появи пяна, филм, плесен, отстранете ги с лъжица. Пробвайте течността всеки ден и когато квасът придобие вкусен вкус, го приберете в хладилника, за да спре процесът на ферментация. Признак за готовността на кваса са мехурчетата, които се издигат на повърхността.
Винаги затваряйте плътно буркана по време на ферментация.