Как да се фокусираме като работим от вкъщи?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9430208 www.24chasa.bg
Източник: Pixabay

Разхождам се нервно из кухнята, отварям хладилника, гледам многозначно кашкавала, той ме гледа също толкова многозначно, след което затварям хладилника. Връщам се на бюрото си, изцяло подминавайки бялата дъска, на която прилежно са изписани задачите ми отпреди 4 месеца. Не съм единствен, знам. Хоумофис звучи прекрасно, но когато продължава вече девети месец и е придружен с дете, семейство и съсед, който спи с бормашина, нещата стават леко натоварващи.

През последните месеци всички изпробвахме най-различни упражнения, за да не ни се налага да довършваме статията си в 23:30, защото сме си пуснали „само едно клипче“. Като един сериозен content marketing expert в СофтУни, ще ви споделя моите начини да не губя по три часа в губене на време, докато трябва да работя.

Не работете от леглото

Знам, трудно е, но наистина сме по-продуктивни, когато си обособим работно място, което мозъкът ни разбира като такова и приема както приема офиса. Вярно, в офиса не върви да си по гащи, но самият факт, че ставам от леглото си е напредък. Някои твърдят, че ако се облечете в по-формални дрехи, също може да помогне за да се вкарате в настроение за работа. Аз до такива крайности не стигам, но не пречи да опитате.

Направете си програма

Ако започвате работа в 9, започнете работа в 9. Дори и да сте на плаващо време изместването на работата ви измества и личния ви живот. Докато се усетите, вече е 8 вечерта, кучето ви се е отказало, а вие си топлите кафето за девети път.

Аз се опитвам да разгранича ясно дейностите си. От 9:30 до 17:30 работим (аз и тялото ми), след което гледаме лекция на SoftUni Creative, защото трябва да се възползваме от липсата на социален живот, разхождаме кучето и тн. Вярно, познавам и доста по-хаотични хора, но дисциплината не е попречила на никого.

Почивайте си, когато си почивате

„Време е за обяд, я да си направя нещо бързо за хапване. А, някой ми пише да свърша нещо си. Ами, аз мога да хапвам и да работя, защо не…“ Ще ми се да ви кажа, че не правя тази грешка, но я правя и затова ви съветвам да не я повтаряте. Починете си, когато си почивате. Разнообразете се, спортувайте, разходете се, станете от компютъра си, просто правете нещо друго. Работата ви няма да избяга.

Движете се

Това е ясно. Обяснявано е с години – движението е добро за вас. Колкото повече движите тялото си, толкова повече, то ще има нужда от това. Отново – дисциплината е ключова.

Не се самобичувайте

Хора сме, мързи ни, в пандемия сме. Няма нужда да се тормозите ако днес сте похапвали докато работите или сте се успали за работа. Това се случва и без това. Учете се от грешките си, не ги повтаряйте и може да ви прозвучи като шега, но не е – къпете се. Не загърбвайте личната си хигиена. А сега ви оставям, че е 23:30, а аз трябва да си разходя кучето.