"168 часа": 8,1 млн. лв. щети от свлачища през 2019 г. Защо във Вранча няма пропадания

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9461339 www.24chasa.bg
Италия е най-засегната от свлачища от страните в Европейския съюз.

 

В Европа най-голям проблем има Италия

Щетите от свлачища за 2019 г. са оценени на 8,1 милиона лева, но рекордьор е 2013 г. – със загуби на стойност близо 300 млн. лв.

България обаче е далеч от най-проблемните райони с потъвания в Европа. Данните от спътниците "Сентинел-1а" и "Сентинел-1б" показват, че най-сериозно е положението в Италия. Там в последните години има 110 загинали от пропадания, 145 ранени и близо 30 000 евакуирани. Критични са околностите на Торино и централната част на страната. Там срутванията се дължат на тектонски процеси и движения на земната кора.

Интересното обаче е, че терените в силно земетръсната планина Вранча изглеждат стабилни и данните не показват да потъват или да се издигат от 2015 г. насам, въпреки че румънските експерти предупреждават, че това е възможно.

“Наблюдавали сме, разбира се, и

района на Вранча

– обясни на въпрос на "168 часа" Делия Теляга от компанията "Терасигна". – Земетресенията във Вранча са дълбоки и средни по сила (поне в последните 5-6 години). Предполагаме, че това е причината ефектът им да не се отразява върху сателитните снимки за разлика от други страни като например Турция и Италия, където имаше много силни и плитки трусове."

В Норвегия точно преди Нова година в район на североизток от столицата Осло се срути земна маса и

загинаха 7 души

Предупреждение нямаше, въпреки че страната е намерила приложение в три области на спътниковите данни за пропаданията в Европа. Информацията се използва при покупка на жилища и застраховката им, при поддръжка на сградния фонд, както и при строителство на инфраструктура.

В скандинавската държава наблюдават всичките 5,2 милиона регистрирани сгради, за да разберат дали има движение под тях.

Какво установяват четете - ТУК!