За пръв път в Европа "напечатаха" с 3D принтер 2-етажен дом на мястото му (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9481761 www.24chasa.bg

Много компании вече успешно градят с помощта на строителни 3D принтери едноетажни сгради, а малко по-високи се правят, като компонентите се "печатат" другаде и после се сглобяват.

Белгийската компания Kamp C обаче направи с помощта на такава технология на мястото й първата в Европа експериментална двуетажна сграда. Намира се в град Ватерло и представлява монолитна конструкция. Направена е в рамките на една сесия с помощта на стационарен принтер с четири опори, наречен BOD2. Средната скорост на подаване на бетона е била 250 мм в секунда и така домът с площ от 90 кв. м е направен за 15 работни дни или 120 астрономически часа.

Авторите са се отказали от подсилване на стените и таваните и са добавили армировка само на няколко ключови места, например над прозорците. Добрата устойчивост на сградата е свързана със състава на бетонната смес, което намалява пластичното свиване. Благодарение на това е избегнато напукване в етапа на втърдяване.

Височината на зданието е 8 метра и един от големите плюсове на изработката намясто е това, че няма фуги за свързване на материли и нива. А това елиминира студените мостове в конструкцията.
Фасадата е покрита със слънчеви панели, които освен отлична функционалност чрез осигуряване на енергия, са и красиво покритие.

За пръв път в Европа

За пръв път в Европа

За пръв път в Европа