Как правилно се гледа бенджамин

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9497850 www.24chasa.bg

Фикус бенджамин е най-често срещаното растение за дома. Може да го видим навсякъде от дома и офиса, до витрините на магазините.

Бенджаминът расте подобно на дърво с овални лъскави листа. В нашата страна е типично домашно растение, но в топли места се развива отлично и навън. Може да порасне доста голямо, ако му се осигури подходяща саксия. Необходим е добър дренаж.

Може да расте заедно с други растения в една саксия, които покриват почвата, когато той израсте нагоре и долните листа опадат.

Най популярни са сортовете:

Бенджамин Golden King - с обагрени с жълто по краищата листа.

Бенджамин Midnight Lady - с тъмно зелени листа.

Бенджамин Naomi - с тъмно зелени накъдрени по краищата листа.

Бенджамин Samantha - с тъмно зелени листа и светло зелени ръбове по края.

Бенджамин Starlight - с обагрени с бяло по краищата листа.

Грижи

Поливайте само когато горната почва е суха на пипане. Ако бенджаминът е в саксия у дома, трябва да повишите влажността на въздуха през зимата. Лесен начин, който не е най-добрия, е да поставите съд с вода на радиаторите и често да пулверизирате листата с хладка вода. Най-доброто решение за случая е да поставите саксията върху подложка, пълна с камъчета и вода. По този начин водата се изпарява и листата поемат от влагата. Внимавайте саксията да лежи на камъчетата, а не в водата, защото рискувате да загният корените.

Сменяте саксията само когато корените се подават на повърхността и се постарайте да не ги разчупите по време на процедурата. Ако растението или саксията са прекалено големи, просто сменете почвата на повърхостта, за да добавите нови хранителни вещества. Те ще проникнат надолу при поливанията.

Използвайте течен тор през пролетта и лятото до септември и октомври, приблизително на 15 дни, или според инструкциите на опаковката. Бенджаминът също се нуждае от допълнително желязо, за да подържа своя жив зелен цвят, затова добавете желязо на таблетки или с течния тор.

Запомнете, че преторяването невинаги води до добро

Ако листата пожълтеят или се появят жълти петна, това може да означава липса на желязо. Ако симптомите са масови, опръсквайте листата с вода с добавен течен тор богат на зелязо.

През пролетта ще забележите много нови върхове. Отстранете тези, които изглеждат слаби или имат пожълтели листа. Така растението ще съсредоточи силите си за здравите клонки.

Ще забележите бяла течност на отчупеното място. Това е каучуков сок от растението, който може да предизвика дразнене на кожата при някой хора. Не го пипайте или ако случайно се изцапате измийте добре под течаща вода.

Ако през зимата растението е изгубило доста от долните листа и расте само нагоре, подрежете върховете и така ще предизвикате по силно разклоняване и растеж на долните клонки.

Бенджаминът се нуждае от много светлина. Поставете на добре осветено място, но избягвайте директно слънце. През лятото може да поставите на балкона, като отначало предпазвате от силното обедно слънце, за да на изгорят листата от слънцето.

Както всички растения и фикусът се мъчи да се обърне към слънцето, за да предотвратите изкривяване обръщайте на 45 градуса всеки път, когато поливате.

Много е чуствителен на промяна на условията на гледане, така че при всяко местене или намаляване на светлината може да очаквате пожълтяване и опадане на листата. Също може да забави растежа си.

Размножава се чрез връхни резници, семена и въздушни отводи

В домашни условия чрез резници, поставени във вода. За да пусне по бързо корени, поставете във водата веднага след отрязването, преди да е засъхнал лепкавият сок, който потича след отстраняването от майчиното растение.

Почиствайте листата на водна баня като покриете саксията с найлон. Може да ползвате мека кърпа или гъба за целта. Ако го правите често ще имате растение с блестящи листа без да ползвате спрей за полиране на листата, който е вреден за растението понеже блокира малките дупчици по листата, през които растението диша.