Нещо вкусно: Да направим съвършени шоколадови трюфели за 15 минути

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9518375 www.24chasa.bg

Всеки домашен шоколадов трюфел е шедьовър. Този красив бонбон, покрит с ядки или шоколадови стърготини съдържа в себе си момент на блаженство, познато на всички ни. Ако никога не сте опитвали домашни трюфели, истински такива, не бъркайте, че знаете за какъв превъзходен десерт говорим.

Истината е, че трюфелите са страшно лесни за приготвяне. Дори няма да имате нужда от печка - само малко сметана и малко качествен шоколад. Ето как да ги направите.

Какво представляват шоколадовите трюфели

Трюфелите са шоколадови сладкиши с размер на бонбон, направени от ганаш - смес от разтопен шоколад и затоплена сметана - охладени до стегнатост, оваляни и покрити с шоколад, какао на прах или ядки.

Какво е важно да знаете за правенето на трюфели

Ръководство стъпка по стъпка

Необходими съставки:

225 г шоколад с минимум 60% какао
1/2 чаша течна сметана
За поръска и украса: натрошени ядки, какао, канела, кокосови стърготини, шоколадови пръчици или комбинация от някои от тях.

Това е базова рецепта за трюфели. Вие може да я разнообразите, като добавите различни аромати – ванилия, кокос, портокалови корички, лимонови корички, ликьор, бренди, солени ядки дори и т.н.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете на ситно шоколада - назъбеният нож ще направи това бързо и ефективно. Прехвърлете го в купа.

2. Загрейте сметаната в микровълновата. Трябва да е гореща, но не и да ври. Ще са ви нужни 30 секунди до 1 минута. Друга възможност е да загреете сметаната на слаб огън в малка тенджерка на котлона.

3. Покрийте шоколада от сметаната, за да се разтопи. За целта изсипете горещата сметана върху нарязания шоколад и оставете настрана за 5 минути.

4. Разбийте сметаната и шоколада заедно, докато се получи гладка смес.

5. Изсипете ганаша в плитка тава или друг съд и оставете в хладилника за 30 минути да стегне.

6. Извадете го, загребете и оформете трюфелите. Използвайте супена лъжица или малка лъжичка за десерт, за да разпределите ганаша на порции от около 2 супени лъжици. Оформете топките между ръцете си (може да ползвате ръкавици) и ги поставете върху чиния. Охладете в хладилника за няколко минути, докато приготвяте украсата.

7. За най-добри резултати изсипете украсата в малки съдове или купички. Потопете всеки трюфел в съответната купичка.

Тези трюфели се съхраняват най-добре в хладилника. Извадете около 30 минути преди сервиране.