Бивши военни постройки възкръснаха като дом

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9525194 www.24chasa.bg
снимки inhabitat

В миналото това са били две свързани сгради, използвани като малък театър и ресторант в рамките на военно поделение в нидерландския град Арнхем. Днес те вече са дом и работно място на местен творец.

Трансформацията е дело на екип, воден от арх. Нийлс Оливие, в който влизат още студиата MVRDV and Buro Harro. Проектът е наречен The Hinge. Когато специалистите се заемат да вдъхнат нов живот на сградите от 60-е години на миналия век, те са в лошо състояние. Но авторите не се отказват от първоначалната идея за устойчивост като запазят възможно най-много от наличното. Всъщност това е един от принципите на работа на Оливие - да пести тонове бетон, дърво и стомана, за да помага срещу разхищаването на материал и увреждането на природата.

В крайна сметка са създадени два апартамента и просторно ателие, като в интериора са използвани естествени материали, внедрени са енергоспестяващи системи, отоплението е с пелети. Допълнителните енергийни нужди се задоволяват с помощта на слънчеви панели на покрива.
Екипът е заменил напълно старите фасади, които са били силно повредени, като сега те са от алумуниева рамка и с дървено покритие. Има и специално проектирана сгъваема врата, чиято роля е да допуска вътре дори микробус, когато се налага да се товарят и разтоварват техника и произведения на изкуството.

Бивши военни постройки
възкръснаха като дом

Бивши военни постройки
възкръснаха като дом

Бивши военни постройки
възкръснаха като дом

Бивши военни постройки
възкръснаха като дом