Защо кухнята е сърцето на дома?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9526241 www.24chasa.bg

Проектирането на кухнята е едно от най-големите предизвикателства, с които трябва да се справите при обзавеждането на жилището. Защото това е помещението, което е истинското биещо сърце на дома. В него вие и семейството ви ще прекарвате много време. Там ще готвите, ще се събирате край масата за хранене, ще си споделяте как е минал деня ви. Затова и мебелите, с които ще обзаведете вашата кухня трябва да са не само стилни и модерни, но удобни и функционални.

Как да обзаведете стилна кухня - практични идеи и съвети

Определете колко често и как ще я използвате

Първата стъпка при проектирането и обзавеждането на кухнята е да определите нейното предназначение и употреба. Помислете си дали ще готвите всеки ден или ще приготвяте храна от време на време. Дали само вие сте готвача или в семейството и други ще приготвят храната. Искате ли в кухнята да има кът за хранене или предпочитате да се храните в трапезарията.

Спрете се на тип кухненски комплекти и модули

На какъв вид модерни кухни ще се спрете зависи както от пространството, така и формата на помещението. Така например, ако кухнята ви е с малки размери, едно от най-практичните решения са линейните кухни. Те се разполагат само на едната страна на помещението и се интегрират добре в малкото пространство. За по-големи помещения добър избор са ъгловите кухни, модулите на които се подреждат на две от страните на помещението в Г - образна форма. Ако пък разполагате с голяма кухня или жилището ви е с отворен план, тогава можете да помислите за кухня “остров”. В този случай е добре да помислите дали искате “острова” да ви служи основно като място за приготвяне на храна или по-скоро като маса, около която да се събирате със семейството и приятелите си.

Помислете за дизайна на кухненските комплекти

Щом се спрете на вида кухня е добре да помислите и за нейния дизайн. Преценете внимателно с какъв основен плот да е, държите ли и горния, и долния ред да са шкафове с врати или искате да имате и отворени рафтове. Дали предпочитате кухненските уреди да са вградени или самостоятелно стоящи, от какъв материал да е мивката и най-вече дали, когато закупите и монтирате кухненските модули ще ви е удобно да достигате с лекота до всички шкафове и уреди за готвене.

Погрижете се за свободата на потока на движение

За да имате стилна, но и функционална кухня, в която да можете спокойно да готвите, но и в която да се събирате с близките си, свободата на потока на движение е от голямо значение.

Тук не бива да забравяте, че за да можете спокойно да сядате и ставате от трапезната маса, разстоянието от стените и кухненския комплект трябва да бъде най-малко 1 - 1,20 метра.

А за да ви е удобна масата, трябва да се съобразите както с броя членове на семейството, така и със свободното пространство и с формата на помещението. Така например, ако с не разполагате с много пространство, кръглите трапезни маси са много добър избор. Ако то не е проблем, тогава можете да насочите избора си или към правоъгълна трапезна маса с функция за разтягане (ако кухнята ви е правоъгълна) или към квадратна маса (ако формата на помещението е квадрат).

Декорирайте с внимание и вкус

За да е приятно на всички да се събират в кухнята и тя да се превърне наистина в сърцето на дома ви, отнесете се с голямо внимание към детайлите. Изберете подходящата подова настилка, която да си хармонира както с мебелите, така и с цветовете на стените. Поставете подходящото осветление над работния плот и над масата за хранене, като не забравяте, че осветлението над плота трябва да е достатъчно силно, за да можете спокойно да приготвяте храната. Използвайте свежи цветове за стените или тапет, който да служи като фокусна точка, добавете малко зеленина или друг вид като декорация, която ви допада, за да и придадете индивидуален стил на кухненското помещение.