360 градуса панорама от мансардата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9527031 www.24chasa.bg

Този просторен апартамент е резултат от обединяването на две ателиета в подпокривно пространство в София. А изобилието от светлина и усещането за простор са постигнати с помощта на прозорци и системи на Velux.

Собственичката избира последния етаж на новострояща се сграда за място на новото жилище за себе си и сина си, защото 10 години е живяла в мансарда. Затова има ясни идеи какъв да е бъдещият дом и как в него да се осигури уютна и здравословна среда.

Трансформирането на двете ателиета в апартамент става със съдействието на архитект от Velux и така са включени почти всички покривни прозорци от портфолиото на фирмата, които заменят заложените по проект вертикални.

Дневната е функционално разделена на две зони. В едната попада трапезарията. Там е разположен прозорец за плосък покрив, който служи за естествена вентилация на парата и миризмите при готвене. Той се отваря и затваря с помощта на удобно дистанционно управление и осигурява отлично осветление на цялата кухня. В трапезарията има два прозореца балкон VELUX CABRIO®, които се отварят за секунди и добавят много светлина към апартамента. 

Два от прозорците в дневната са с горно управление и троен стъклопакет. Благодарение на вградената изолационна система Thermo Technology® целогодишно в помещението има здравословна и комфортна обстановка. Вентилационната клапа допринася за естествено проветрение, а филтърът на покривния прозорец предпазва от навлизане на прах и насекоми в помещението.

Светлината навлиза щедро в спалнята благодарение на VELUX Капандура, а в дрешника към стаята е поставен още един прозорец за плосък покрив, който заменя нуждата от изкуствено осветление. В детската стая е монтирана системата VELUX Капандура с цел осигуряване на обилно количество естествена светлина, така жизненоважна за здравето, тонуса и концентрацията на малкия член на семейството. Прозорецът балкон VELUX CABRIO® се трансформира в балкон само с две движения и осигурява много светлина и прекрасна гледка. Покривният прозорец в банята е с бяло полиуретаново водоустойчиво покритие, създадено за помещение с влага и изпарения.

Обитателите на новата мансарда се радват и на добрата енергийна ефективност, защото и в най-студените месеци сметките за електроенергия не са високи. И сред причините са чудесните топлоизолационни качества на прозорците. Усещането за уют и спокойствие в спалните помещения е подсилено от наличието на затъмнителни щори VELUX. През лятото те изпълняват успешно двойна роля – да редуцират притока на горещина и да пропускат светлина, така че да гарантират насладата от панорамата. В мансардата са вложени естествени материали, а използването на бял цвят като основа на интериора визуално разширява помещенията и им придава лекота и ефирност.

Така комбинацията от добър интериорен и архитектурен проект с качествените продукти на Velux изпълнява напълно желанието на собствениците – да имат модерен, уютен дом високо над града, предлагащ панорамна гледка на 360 градуса, включително към Витоша и Стара планина, и гарантиращ светлина, чист въздух и спокойна почивка.