Невидимите проблеми вкъщи, които растенията решават или как да създадете по-зелен дом за по-добър живот

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9544595 www.24chasa.bg

Във времена, когато домът ни е и наше работно пространство, всеки от нас търси начини да подобри максимално тази среда на живот. Дългите часове, които прекарваме вкъщи си ни излагат на множество предизвикателства, които можем да преодолеем по лесен, красив и достъпен начин - с растения. Ето някои от невидимите проблеми, които можем да решим с повече зеленина.

Едно от най-важните неща, които един дом трябва да предлага е здравословна среда

Можете ли да си представите, че едно средно голямо растение може да пречисти въздуха на около 10 кв. м. площ в дома ви, в рамките на едно денонощие? Какъв е въздухът, който дишаме у дома и как се грижим за негото качество? В днешно време има много технологични решения на този проблем, но най-естествения процес на пречистване, който можем да използваме без голяма инвестиция - това е процесът на пречистване, който растенията предлагат.

Научно доказано е, че повишавайки нивата на кислород, растенията намаляват стреса и повишават продуктивността ни. Според проучвания когато нивото на кислород в дадено помещение се повиши, чувството на тревожност при човек намалява.

В затворените пространства въздухът може да е от 2 до 5 по-замърсен от този навън и често е наситен със соли на тежки метали, токсини и формалдехиди от бои, мебели, техника и други. Затова е важно да знаем, че растенията не само превръщат въглеродния диоксид в кислород, но и са специалисти в абсорбирането на тези вредни елементи.

Най-комфортна и здравословна е средата у дома, когато се поддържа относителна влажност на въздуха, която е в рамките на 40-60%. Някои от сигналите, които могат да ни уверят, че влажността в дома ни е ниска са свързани с естествените реакции на тялото ни при засушаване - запушен нос, пресъхнало гърло, напукани устни, суха кожа. Дори само един от тези признаци - изсушаването на лигавицата - води до намаляване на локалния имунитет и по-малка устойчивост към вируси и инфекции. Затова живеещите в апартаменти с ниска влажност на въздуха, често се разболяват и се възстановяват по-трудно след болест.

Здравословните нива на влажност на въздуха у дома е особено предизвикателство през зимните месеци на отопление с различни уреди, липсата на често проветрение на помещенията и по- ниската температура. Ето защо е хубаво да знаете, че чрез транспирация растенията поддържат здравословни нива на влажност на закрито. Растенията успяват да подобрят микроклимата в затворените пространства като отделят влага чрез листата си и подобряват функциите на мозъчната дейност, фокусирането и действат енергизиращо на организма ни.

Шумът на града често влияе върху нивата на същия и в дома ни. Как ни се отразява това ? Често срещани неприятни ефекти върху състоянието ни при дори ниски нива на шум са: раздразнение, лош сън, трудна концентрация, главоболие и негативно влияние върху нервната и сърдечно-съдовата система.

Стайните растения, особено онези с по-обемна листна маса са способни да абсорбират, пречупват и деформират шума, така че да редуцират нивата му и следователно негативното му влияние върху здравето ни. Да вземем за пример пречупването - то отнема ехото на звука, отскачащ от твърдите повърхности. Растенията пречупват този шум и премахват ехото, което е отговорно за голяма част от добавения шум у дома.

Домът ни се преобразява в офис в по-голямата част на деня, а работата ни обикновено е свързана с дълго взиране в компютърния екран. Затова важен аспект от влиянието на растенията върху нашето добро състояние е и зеленият цвят. Според науката за влиянието на цветовете върху психическото и физическо състояние на хората, зеленият цвят се свързва с природа и хармония. Освен, че има успокояващ и стабилизиращ ефект, зеленият цвят има и реални отражения върху физическото ни състояние - успокоява натовареното зрение, намалява кръвното налягане и напрежението, облекчава главоболието. Ето защо при дълъг работен процес, свързан с компютър, телефон или друго устройство е важно да разтоварваме погледа си с естественото влияние на зеления растителен цвят.

Ниски етажи на обитание в жилищните сгради, дом в централната част на града или на оживени булеварди - това са само част от случаите, когато фините прахови частици са част от въздуха, който дишаме. Според проучване на НАСА е доказано, че стайните растения могат да намалят нивата на прах с до 20 %, а именно тя може да причини редица респираторни и алергични проблеми.

Освен всичко, изброено по-горе, съвременните тенденции в интериора са свързани с по-честото използване на естествени материали, природни цветове и всичко това с цел по-устойчив живот у дома, здравословна среда на обитание и създаване на усещането за близост до природата.

Ако сме ви провокирали да разпознаете растенията като ваш помощник в създаването на по-добър живот у дома или търсите съвет от специалист за озеленяването на вашия дом, обърнете се към опитните професионалисти от Botanic Lab. Ние се грижим за интериорното и екстериорно озеленяване на вашия дом от проектирането, през изпълнението, до поддръжката - бързо, качествено и според вашия бюджет. Вашата безплатна онлайн консултация ви очаква на botaniclab.bg