Стъкло може да прави ток

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9555106 www.24chasa.bg
снимки NREL

Американската национална лаборатория за изучаване на възобновяемата енергия съобщи, че е създадено термочувствително стъкло от ново поколение. То потъмнява под въздействието на слънчевите лъчи и в същото време произвежда електроенергия.

При повишаване на температурата върху повърхността от 35 и 46 градуса прозрачното стъкло започва постепенно да променя цвета си - отначало в жълто, после оранжево и накрая в кафяво. Паралелно с това стартира процесът по преобразуването на слънчевата енергия в електричество.

Това става чрез фотоелемент, изработен от природния минерал перовскит, набиращ популярност в света на алтернативната енергия. Смята се, че спектърът, даващ възможност за това преобразуване, е много по-широк при него спрямо силиция, с който също е експериментирано много.
Тънък слой от перовскит е разположен между два слоя стъкло, като са впръскани и пари на разтворител. При нагряване те карат минерала да заема различни форми - от верига до куб, като междувременно се променя цветът на стъклото и се произвежда ток. Понижаването на температурата връща всичко в изходно положение.

Технологията е разработена от учени в Колорадо и се смята, че би могла да се използва в строителството на жилищни сгради. Това би допринесло за понижаване на разходите за климатизация. Очаква се скоро да бъде произведен първият прототип за изпозване в реални условия.