Емпатична архитектура - една концепция за бъдещето (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9561503 www.24chasa.bg
снимка WASP

Без съмнение състоянието на екологията в света е повод да се търсят начини за иновативно строителство, което да нанася минимални поражения върху околната среда.

Върху това работят архитектурното студио Mario Cucinella Architect и компанията WASP, които са реализирали в Маса Ломбарда в италианската област Емилия Романя интересен експериментален проект, наречен TECLA. Създателите му смятат, че той е един от начините хората да покажат емпатия към природата и да мислят в дългосрочен план.
Затова къщата TECLA е произведена от 3D принтери директно на мястото си и с материал, взет от терена в околността.

Сградата се състои от два съединени монолитни купола, които играят ролята едновременно на стени, покрив и облицовка. Прототипът е изпълнен чрез синхронна работа на няколко 3D принтера за 200 часа. В къщата има общо 250 слоя, изработени от машините, като всеки е с дебелина 12 мм.
Според Марио Кучинела, създател на архитектурото студио, с подобен метод може да се оживи местната икономика във всеки регион, а сведените до минимум промишлени отпадъци, използването на екологично чист материал и минималната строителна логистика демонстрират идеята за емпатична архитектура.