Водният кефир е пълен с пробиотици и се прави за минути

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9561546 www.24chasa.bg

Водният кефир е напитка, в която ще се влюбите, а тялото ви ще е благодарно заради нейните силни здравословни качества. Това е ферментирала напитка, подобна на комбуча – обикновено леко газирана. Водният кефир се ферментира с живи водни кефирни зърна, които всъщност идват от кактус, и ни дава огромна доза натурални пробиотици.

Водният кефир е напълно различен от млечния кефир. Той е не само безмлечен пробиотик, но и не съдържа глутен.

Водните кефирни зърна се „хранят“ със захар и всъщност метаболизират (консумират) захарта, което прави крайната напитка с много ниско съдържание на захар.

Приготвянето й отнема буквално минути, но, разбира се, трябва да се заредите с търпение, за да ферментира. 

Кефирените зърна не се продават, но се подаряват. Потърсете в групите за ферментация на храна - бързо ще откриете кой да ви изпрати воден кефир.

Как да си приготвите тази суперздравословна напитка

Необходими съставки:

1/2 чаша живи кефирени зърна
8 чаши чешмяна вода
 1/2 чаша органична тръстикова захар, кокосова или смес от двете (тя ще се метаболизира от зърната на кефира, така че няма да попадне в готовата напитка)
2 лимонови резена (по избор)
2 био сини сливи (или фурми, или други сушени плодове) по желание
...

За Ферментация 2:
1-2 чаши пресни плодове по избор (може и замразени)
По желание добавки - пресен джинджифил, билки

Необходимо оборудване:

3 буркана от по 2 л
Пластмасова цедка
Кухненска кърпа или тенцзух

За захарната смес: (по желание, но силно питателна за вашите кефирни зърна)

1 чаша тръстикова захар
1/2 чаша кокосова захар
1/4 чаена лъжичка морска сол

Начин на приготвяне:

Ферментация 1:

1.Напълнете два от бурканите с по 4 чаши хладка чешмяна вода. За по-сигурно може да я преварите и да я оставите да изстине.

2. Добавете по 1/4 чаша захарна смес във всяка, като разбърквате, за да се разтвори захарта.

3. Добавете 1/4 чаша кефирни зърна към всеки буркан.

4. Добавете 1/4 кефирна вода към всеки буркан (разбира се, това ще може да направите след първата партида).

5. Добавете по 1 лимонов рецен във всеки буркан.

6. Сложете и по 1 синя слива към всеки буркан или няколко стафидки, или пък друг сушен плод. Задължително трябва да е био, без примеси.

7. Покрийте двата буркана с тънка кухненска кърпа или тензух и оставете на сравнително тъмно за 2-4 дни. 2 дни, ако е топло, 3-4 дни, ако е студено. Този период от 2-4 дни позволява на зърната да „изядат“ захарта, така че по-голямата част от захарта всъщност ще се метаболизира и няма да попадне в самата напитка. Ако искате водата да стигне до точката, в която е само леко сладка и приятно остра, опитвайте напитката, преди да преминете към следващата стъпка. Ако има много сладък вкус, не е готова. Когато е студено, това отнема повече време.

8. След 2-3 дни кефирът ще ферментира леко, вкусът му ще е остър или леко кисел, но има още една стъпка, която ще го направи готов за консумация и леко газиран.

Ферментация 2:

9. Пригответе третия си буркан и поставете в него 1- 1 1/2 чаши пресни, зрели плодове - праскови, манго, ананас, сливи, грозде, ябълки, круши, горски плодове. Добавете няколко тънки резенчета джинджифил или прясна мента или мащерка, ако желаете. Или добавете 1 чаша плодов сок - особено приятно е през зимата, когато пресните плодове са ограничени.

10. Прецедете двата буркана с ферментиращата кефирна вода в третия чист буркан с пресните плодове в него, прецедете зърната на кефира (оставете ги настрана), хвърлете лимона и сините сливи, напълнете чистия буркан (с плодовете в него), като оставите по 1-2 см отгоре. След това покрийте плътно с капак и оставете за още 24 часа. От време на време освобождавайте капачката за секунда, особено ако е топло. Имайте предвид, че ако го оставите, без да отворяте, от газировката вътре може да последва изригване.