Защо младите семейства избират конвектори за отопление на детската стая?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9641690 www.24chasa.bg

В годините когато повечето жилища разполагаха с централна отоплителна система, изборът на отоплителна система не беше актуален, но през последните години, с разширяването на зоните на строителство, младите семейства са принудени сами да избират типа отопление. Изграждането на „локално парно“ е сред най-желаните варианти, но и с най-висока първоначална инвестиция. Всички знаем, колко е скъпо да обзаведеш и ремонтираш ново жилища и никога бюджета не стига. Това е още една причина младите семейства да избират отопление с електрически конвектори.

За тези, които са склонни да избират отопление с електрически уреди, неизбежно възникват редица въпроси:

- колко ефективни са електрическите конвектори?

- на какъв тип устройства трябва да направите окончателния избор?

- колко безопасен е електрическия конвекторът?

- могат ли електрическите конвектори да се използват като основно отоплително средство или тяхната роля е подпомагаща?

Защо конвектор?

Имайки предвид тенденциите на европейския пазар за отоплителни системи, трябва да се отбележи непрекъснато нарастващата популярност на електрическото отопление. България не е изключение. Не всички градове разполагат с ТЕЦ или газопреносна мрежа, а термопомпите са все още много скъпи. В резултат на това електрическите конвектори са най-добрият, а понякога и единственият избор за отопление на дома. Електрическите конвектори са се доказали като основен и допълнителен метод за отопление. Те се използват за отопление на градски апартаменти и селски къщи, зимни градини и остъклени балкони, сергии, павилиони, строителни кабини и други помещения.

Как се определя вида конвектор?

Изборът на конвектор трябва първо да се съобрази с размера и предназначението на помещението.

За бани и мокри помещения се предлагат конвектори с защита против водни пръски клас IP24. Тази характеристика Ви дава сигурност, че дори и да попаднат водни капки уреда е защитен и няма да предизвикате късо съединение на електрическата инсталация.

Много от родителите предпочитат точно електрически конвектори за отопление на детската стая и спалня, защото стенните конвектори са икономично средство, с което можете да постигнете желаната топлина в стаята дори при изключително ниски температури през зимата. Също така новите модели имат защита от преобръщане, която функция може да даде спокойствие на родителите, в случай, че детето събори конвектора по време на игра. С тази функция няма от какво да се притеснявате, в случай че конвекторът падне докато работи. Вграденият датчик автоматично ще изключи уреда и ще предпази от възникване на пожар.

Друга причина, поради която електрическите конвектори са предпочитани за отопление на детска стая е бързото затопляне на помещението. От друга страна родителите си задава въпросът дали детето може да се изгори на затопления електрически конвектор? Истината е, че ако без да искате, или в стремежа си да стоплите стаята по-бързо, сте задали висока температура, съществува минимален риск от това и по-добре детето Ви да си играе на по-голямо разстояние от уреда. Ако вече сте определили мощността на уреда за вашето помещението, не купувайте , уред който отговаря точно на тази мощност. Изберете такъв, който ви дава малко допълнителен капацитет, така че да не е необходимо да работи с пълна мощност. Температурата на повърхността на отоплителното тяло също ще бъде по-ниска. За детска стая по-добре изберете конвектор с по-висока мощност, така уреда ще затопля стаята при по-ниска температура на отопляващата повърхност и ще предотвратите инциденти от изгаряне.

Какви са основните предимствата на конвекторите:

- Благодарение на лесния монтаж, може сами да монтирате уреда без разходи за техник.

- Вграден терморегулатор, управлява работата на уреда и спестява над 25% от електроенергията.

- Безшумна работа.

- Разширени функции, като таймер, нощен режим и управление през смартфон.

- Бързо затопляне на помещението.

- Моделите с подови крачета дават възможност за пренасяне и използване в различни помещения.

- Избор от мощности: избирате мощност според обема на помещението от 500 W до 3000 W.

- Разнообразие от модели – може да изберете модел за стена, под или баня, според желаното място за употреба.

- Дълъг период на гаранция – според производителя се предлагат модели с до 7 години гаранция.

Ако и Вие сте решили да се отоплявате с електрически конвектори изберете доказан производител и продукт с дълъг срок на гаранция. Изберете специализиран търговец, който разполага с опитни и квалифицирани специалисти за отопление, така ще получите качествена консултация за да направите правилния избор.