Пилотът на хеликоптера на Келнер бил сменен в последния момент заради COVID-19 (Обзор)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9665561 www.24chasa.bg
Петр Келнер

Пилотът на хеликоптера, в който загина Петр Келнер заедно с още 4-ма пътници, е бил сменен в последния момент, твърди Владимир Млинарж, директор на комуникациите на PPF

“Нямаме друга информация освен от медиите. Просто знам, че пилотът е бил сменен в последния момент, защото някой е заболял от COVID. Но не знаем какво точно се е случило, надяваме се да разберем от Давид Хорват”, коментира Млинарж по чешката национална телевизия.

“Петр Келнер обичаше адреналина и спортуваше много. Но медийният му образ е напълно различен от реалния. Живееше съвсем нормално, имаше нормални приятели и разбира се, имаше хобита. Преди всичко обаче обичаше семейството си.

Ходеше на работа, не

беше от хората, които

харчат парите си, а

оставят мениджърите

да се грижат за

компанията му

Той никога не е искал да бъде знаменитост, можеше да мисли по различен начин от другите”, разказа още Млинарж. “Работих с него 11 години. Бих го описал като работа със Стив Джобс - виждаше нещата по различен начин и имаше смелостта да взема решения - това е неговият гений.

В стаята седи група много умни хора, всички говорят как да решат проблем. Петър слуша, мълчи и след това казва съвсем обратното на колективното мнение. И изведнъж всички се замислят - това можеше да ни хрумне и на нас. Той беше непобедим в способността си да изостави класическия начин на мислене и да излезе с неочаквано, изненадващо и просто решение”, разказва Млинарж. Милиардерът изпитвал голяма отговорност към компаниите и служителите. Притеснявала го всяка критика към работата му, но отказвал да е публично активен, за да защити семейството си.

“Петр Келнер ни накара да преодолеем препятствията. В момента ни е трудно, особено по човешки”, каза Млинарж.

Смъртта на Келнер означава и пренаписване на класацията на най-богатите чехи, коментира чешкият информационен сайт idnes.cz. Новата класация ще зависи от разделението на имуществото, което най-вероятно ръководителят на PPF е определил преди трагичния инцидент, твърди изданието. То допуска, че както някой от семейство Келнер може да бъде на върха, така на теория

шанс да скочи

на първото място има

и магнатът на

недвижими имоти

Радован Витек

Той ръководи CPI Property Group и беше сребърният медалист след лидера по богатство Келнер в последната класация на списание “Форбс”. Дистанцията между тях обаче беше значителна. Ако Келнер остави 293 милиарда крони, дори след значително намаление на активите, причинени от коронавирусната загуба на Home Credit, Витек притежава едва 86 милиарда. На още по-голяма дистанция зад него са Даниел Кретински, Андрей Бабиш и Карел Комарек.

Представа за това колко далече са другите от Келнер дава фактът, че в класацията за 2020 г. собственикът на PPF трябваше да се примири с намаляване на стойността на активите си с 57 милиарда крони заради загубата на Home Credit. Само тази единична счетоводна позиция в списъка на Келнер обаче представлява две трети от активите на втория в класацията Витек.

“Ако имуществото на Келнер сега беше уредено без наследствен договор или завещание, той щеше да бъде разпределен поравно между петте лица в наследството: четирите деца на предприемача и съпругата му. Ако изходим от броевете на списание “Форбс”, валидни за 2020 г., всеки от наследниците би получил по-малко от 59 милиарда крони преди данъците”, изчислява Лукаш Кованда, икономист в Тринити банк.

Въпреки това простото разделяне не изглежда най-вероятният вариант в този момент, смятат експерти. Адвокатите, с които се свързва iDNES.cz, залагат на хипотезата, че Келнер е определил приживе точния сценарий в случай на негова преждевременна смърт.

“Видни бизнесмени често обръщат голямо внимание на своето наследство. Те не искат наследниците им да бъдат изправени пред съда и в същото време да отслабят или ликвидират компании, които са били усилено изграждани и управлявани приживе”, казва Боживой Либал, партньор в пражкия клон на международната правна фирма Noerr.

Според него това “осигуряване на непрекъснатост на бизнеса и собствеността” има висок приоритет дори по отношение на бизнес партньорите. Той обаче смята, че всяко наследствено производство може да бъде удължено например с факта, че наследственото имущество се намира извън Чехия. “Може да се случи наследството да се обсъжда на мястото, където се намира имотът”, дава пример Либал.

Според Томас Пауч от адвокатската кантора eLegal обаче е малко вероятно собствеността на някой като Келнер да бъде предмет на стандартно производство по наследство. Той посочи института на

доверителен фонд

като възможен

сценарий,

който според него все повече се използва в Чешката република. “Стандартното управление отнема време и пари. В доверителния фонд всички разбират къде е собствеността и как ще се управлява в бъдеще”, казва той.

Той изгради наднационална финансова империя, стана най-богатият чех и напусна на върха на силите си. Чехия ще бъде различна без Келнер. Често той лично решаваше коя нишка ще бъде опъната и къде. Сега някой друг ще трябва да го направи, пише в коментара си Ярослав Плесл, главен редактор на MF DNES.

Някой се е разболял и екипажът не бил първоначално предвиденият, твърди Владимир Млинарж, директор по комуникациите

на PPF