Видове триони и кой да изберем за конкретната цел

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9687642 www.24chasa.bg

Трионът е един от най-често купуваните инструменти за дома и градината, намиращ широко приложение и в професионалната сфера. Те са ръчни или механични. Електрическите триони са по-мощни и изискват по-малко усилия при употреба, но ръчните държат първенство по търсене и закупуване, което може да се обясни с изгодната им и достъпна цена.

Как да изберете своя трион?

Първо е важно да обмислите и прецените какъв вид трион ви е необходим, в зависимост от това какво ще режете. След това се насочете към избор на модел, чиито характеристики и възможности задоволяват най-добре нуждите ви.

Различаваме следните категории триони според материалите, които режем с тях – дърводелски, овощарски, за метал, за гипсокартон, за газобетон.

Дърводелски триони

Употребяват се за рязане на дърво. Тези „зъбести помощници“ са едни от най-старите инструменти, които се използват в домакинството и градината. Различните модели се различават по размера на острието, формата на зъба, дизайна на дръжката.

При избора на трион трябва да имате предвид, че дългият ход изисква прилагането на по-малко усилия при рязане, но прекалената дължина спрямо размера на рязания материал също е уморителна. Изберете трион, чиято дължина надвишава диаметъра на обработените елементи 2 пъти. По отношение на зъбите е ценно за знаете, че големите ускоряват процеса на рязане, но разрезът е груб, а тези с фини зъби гарантират прецизност, но ще трябва да се въоръжите с повече време.

Сред предлаганите дърводелски триони ще откриете както стандартните модели, така и с двустранни и еластични остриета за рязане на труднодостъпни места, триони за прецизна декоративна обработка, за рязане под ъгъл, многолистови и други. За рязане на суха и мокра дървесина може да изберете дъгообразен трион, който е универсален и удобен за работа. Трионите пасватели пък осигуряват едновременно бързо и чисто рязане с оптимална мощност с по-малко положени усилия.

Обърнете внимание и на ръкохватката, когато избирате трион – тя трябва да е удобна, надеждна и най-вече – със сигурен захват.

Триони за газобетон

Ако желаете да направите собственоръчно ремонт на дома си и решите да работите с YTONG и изолационни плоскости, то имайте предвид, че за тях ще ви е нужен специален трион – такъв за газобетон. Този тип триони се отличават с по-големите си зъби. Закалените чапразени зъби са подходящи и за изолационни плоскости, освен за газобетон.

Ако държите на скоростта при работа и искате да спестите време и усилия, изберете трион, с който може да режете и в двете посоки. За да ви служи дълго, насочете се към устойчиви на износване зъби – от стомана, волфрамов карбид.

Триони за гипсокартон

Ако имате нужда от трион за гипсокартон, ще го различите по късата работна част и заострения връх, служещ за пробиване на плоскостите при нужда. Двустранно заточените зъби могат да са ситни или едри, но режат и в двете посоки. Повечето модели са леки и с удобни меки дръжки за предотвратяване на хлъзгане и умора на ръката.

Ако ще режете метални листове или пръти, имайте предвид, че ще ви е нужен специален трион. Трионите за метал естествено режат и дърво, и пластмаса, но предимството им е, че безпроблемно се справят и с металните листове. Формата на тези триони е лъкообразна. Търсете модел с прецизно заточени зъби, за да ви служи дълго, без да се изхабява. Най-добрият материал, от който се изработват този вид триони, е стоманата.

Овощарски триони

Незаменими помощници в градината. Отличават се с лекота и удобство при работа, сгъваема дръжка, сменяеми остриета и изключително остри зъби.

Правила за удобно и лесно рязане с ръчни триони

Използвайте цялата дължина на триона, като го държите здраво, а китката, лакътят и рамото са в една линия. Колкото по-редки са зъбите, толкова по-голям трябва да е ъгълът, под който режете. Започвай рязането от по-далечната страна, като режещата повърхност да бъде под ъгъл около 30° спрямо работната повърхност.