Удобен навес за дърва

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9693706 www.24chasa.bg

  

Къде да складирате дървата за огрев в градината и къщата е сериозен въпрос. Ако сгрешите с мястото, ви очакват неприятни последици:

* дървата ще се навлажнят;

* ще трябва да ги носите отдалеч до печката или барбекюто;

* ще бъдете принудени да влачите дърва в големи количества от мястото за рязане до това за съхранение.

Затова е важно да отчетете оформлението на градината. Трябва да осигурите:

* Удобен достъп с автомобил. Препоръчително е да имате възможност за разтоварване в близост до дърварника, така че само внимателно да подреждате трупчетата, а не да ги носите през цялата площ.

* Навесът трябва да е и недалеч от мястото, където се използват дървата за огрев. Ако вашата къща има печка или камина, които редовно използвате, поставете запас от дърва за огрев до стената на къщата. Ако няма печка или не я използвате, преместете дървата в бараката или зоната за барбекю (чудесно е ако те са разположени близо една до друга).

СЪВЕТ: Не е необходимо да се ограничавате до един дърварник - можете да направите и компактна конструкция в къщата за малко количество дърва за огрев (приблизително те трябва да са достатъчни за един ден).

Идеалното място трябва да е сухо, сенчесто и проветриво. Не трябва да избирате платформа директно под слънцето. По-добре е да ги скриете под покрив и да осигурите добра вентилация - оставете дървото да се проветрява. Това ще поддържа вашите трупи сухи, те ще изгарят красиво и ще избегнете проблеми с запалването на огън.

Важно! Избягвайте не само пряката слънчева светлина, но и влажните места - прекалено високата влажност ще попречи на дървесината да изсъхне.

* Според бюджета: цената, за която сте готови да изградите дърварника също влияе върху неговото разположение. Самостоятелната опция например ще струва повече от монтираната на стена.

Видове конструкции   

Дърварниците, където складирате трупчетата за огрев се различават един от друг предимно по местоположението - някои изглеждат като продължение на къща или ограда, други съществуват напълно независимо.
Освен стационарните има и преносими конструкции. Те са предимно малки и се използват вътре в къща или баня, като в тях съхранявате еднократната доставка на горивото.

Всичко за конструкциите и важни съвети прочетете тук.