Седем правила за скулптура в градината

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9703320 www.24chasa.bg

Можете да украсите градината с всяка скулптура, която харесвате. Класически и модерни, реалистични и абстрактни, религиозни, национални, семейни, лични...

Важното е хармонично да ги впишете в естествената среда и да ги представите по такъв начин, че да доставят удоволствие не сами по себе си, но и да подобряват цялостното впечатление от градината.

Ако решите да украсите парцела със скулптура, предлагаме ви няколко прости правила, които ще ви помогнат да се справите по-добре с тази задача.

1. Когато избирате, спазвайте пропорциите. Не забравяйте, че колкото по-голяма е статуята, от толкова по-голямо разстояние трябва да бъде гледана. Имате ли това разстояние? Тогава купувайте.
Твърде малки фигури също не си струва да се купуват, те ще се изгубят в голяма градина и няма да изпълнят своята декоративна роля. Всичко се нуждае от баланс и чувство за пропорция.

2. Размерът на скулптурата влияе върху визуалното възприятие на градината. Големите статуи са подходящи за създаване на фокусни точки, а малките фигури - за акценти.

Още правила и примери вижте  тук.