Как да обновите дървените градински мебели?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9707358 www.24chasa.bg

Дървените мебели в естествени цветове създават усещане за пълно единство с природата.Те се вписват чудесно във всяка градина. Но за да продължат дълго живота си, трябва периодично да се реновират.

За производството на градински мебели се използват широколистни и иглолистни дървесни видове. Някои от тях са твърди и издръжливи (тик, дъб, лиственица, акация), те могат да издържат на негативните ефекти на външната среда без никакви проблеми. Други са меки (трепетлика, бор) и затова изискват надеждна защита.

Всеки вид дърво изисква свои собствени методи за запазване на силата и естествената красота.

Предлагаме ви няколко прости съвета, които ще ви помогнат да освежите градинските си пейки и комплекти мебели за открито, преди да ги върнете обратно в градината. Най-доброто време за това е началото на нов сезон.

Оглед и почистване 

Дори градинските мебели да не са оставени навън, а да са съхранявани в плевня или на тераса, след зимата изглеждат малко поовехтели. За да ги върнете в първоначалния им вид, трябва да преразгледате състоянието им и да ги почистите старателно.

Използвайте твърда четка, за да премахнете излишната мръсотия, прах, паяжини. Ако има мъх и лишеи, ги изстържете.

Затегнете хлабавите винтове и заменете липсващите, проверете стабилността на маси и столове.

Измийте старателно мебелите с мек сапунен разтвор, изплакнете и подсушете по естествен път.

Премахнете петната от плесен с белина или мек разтвор на винен оцет. За да избегнете увреждане на дървото, тествайте ефекта от тези продукти върху незабележима област от повърхността.
Чистите мебели трябва да бъдат изшлайфани до ново дърво преди понататъшна обработка, за да се премахнат изтърканите и грапави частици.

Следващите действия ще зависят от вида дърво и какъв резултат искате да получите.
СЪВЕТ: Бъдете внимателни, ако използвате миячка под налягане - мощната струя вода може да повреди дървото.

Още полезни съвети за дървените градински мебели може да прочетете тук.