Ароматни лиани за всеки двор и балкон

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9707449 www.24chasa.bg

Кое е онова, което ви провокира да отглеждате цветя? Пъстрите им багри? Успокояващото зелено? Ароматът?

Ако е последното, на правилното място сте. А защо сме се спрели конкретно на лиани? Просто, защото освен с аромат, могат да допринесат за всяко кътче с красотата си, не много характерната си увивна осанка и възможността да растат във височина. С тях можете да скриете грозни стени или пък да оформите картина с пергола, арка или скромна (засега) рамка.

Съветваме ви да разполагате ароматните растения близо до входната врата, алеите, по които минавате най-често, беседката, където си почивате, или под прозореца. Така, всеки път ще усещате божествен аромат.

Негово величество трендафилът 

Не много отдавна над входната врата на всяка къща се извиваше гордо точно той. С годините обаче някак се позагуби и вече все по-рядко се среща. В онези времена се вярваше, че червените цветя освен за украса, служат и за защита на дома и обитателите му против уроки и зли очи.

Всъщност, ако искате да се сдобиете с този ароматен красавец или някоя негова посестрима, съветваме ви да заложите на сигурен разсадник с добро реноме. Подходящият период за засаждане на храсти на гол корен е към края си, но целогодишно могат да се садят растения, отгледани в контейнер.
За да бъдете сигурни какво купувате пък, най-добре е да изчакате до периода на цъфтеж.

С дъх на мед 

Лоницерата или по-позната сред градинарите като орлови нокти е разкошна от естетическа гледна точка, „корава“ към условията на отглеждане и много подходяща за онези градини – по-дивите, по-натуралните.

Къде ще се чувства чудесно и кои други лиани са подходящи за двора или балкона - четете тук.