Възможен ли е животът без пчели? (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9712257 www.24chasa.bg

Какъв ще е светът, ако изчезнат насекомите, особено пчелите, и птиците, които опрашват? Този въпрос е изключително актуален в последното десетилетие и отговорите са много тревожни. Защото заради човешката дейност, разрастването на големите градове и използването на много пестициди е застрашено биоразнообразието, което от своя страна буквално заплашва живота на обитателите на Земята.

Европейската комисия представи виртуалния Pollinator Park, в който за 30 минути всеки може да се потопи в ситуация, показваща живота на планетата ни без опрашителите, но начина да се грижим за тях и да живеем заедно в хармония. Архитектурният проект на парка е на белгийския архитект Венсан Калбо, а в създаването му са участвали специалити по биоразнообразие и по виртуалната реалност.

Сред най-застрашените са пчелите, птиците от семейство колибри, пеперудите, мравките, калинките. През 2020 година словашкият град Жилина започна експеримент, в който в някои части на града тревата няма да се коси, за да се осигури естественото местообитание на някои от посочените видове.
А междувременно ЕС обяви стратегия, според която до 2030 година в земеделието на евросъюза трябва да има с 50% по-малко пестициди и с 20% по-малко торове, а 25% от земята да се използва биоземеделие.