Какво не трябва да поставяме в съдомиялната

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9712523 www.24chasa.bg
Източник: Pixabay

Съдомиялните машини са едни от най-често инсталираните уреди в кухнята през последното десетилетие. Устройството е изключително удобен и ефективен начин да се справим с натрупалите се след разточителен обяд или обилна вечеря мръсни чинии и прибори.

Но макар че притежават специални сили, модерните съдомиялни могат да бъдат и враг за някои кухненски предмети, които понякога се озовават в уреда. Много хора не са наясно с това и дори смятат, че например поставянето на нож за рязане в съдомиялната е съвсем нормално. Тук ще посочим няколко предмета, които в никакъв случай не трябва да поставяте в съдомиялната си машина.

Чугунени съдове

Чугунът е материал, който успешно се използва за изработка на съдове за готвене. Макар и рядкост в повечето кухни и често считан за отживелица, чугунът предлага равномерно нагряване на храната, която се приготвя в него, и следователно е изключително ценен материал за тигани. Поставянето на такъв съд в съдомиялната обаче може да доведе до повреждането му.

Ножове

В случай че притежавате добри ножове, предназначени за различни дейности при готвене, е добре да знаете, че почистването им на ръка е далеч по-добър вариант от почистване в съдомиялни. Причината е, че процесите, които уредът извършва, и препаратите, които използва, могат да затъпят ножовете, което да доведе до бързото им ръждясване.

Кристални съдове

Често ги пазим от деца и ги използваме най-вече когато имаме гости. Не ги поставяйте в съдомиялната, тъй като почистващите препарати и прекалено горещата вода могат да напукат тънките стени на чашите и другите кристални съдове.

Прибори от дърво

Дървените прибори могат лесно да бъдат повредени от химичните съставки в миещите препарати и горещата вода в съдомиялната. Непременно проверете инструкциите на производителя, преди да ги поставите в уреда. В противен случай рискувате да повредите повърхностното им покритие.

Медни тигани

Прибори, съдове, джезвета или други класически елементи на кухненската посуда, направени от мед, е добре да си спестяват почистването в съдомиялна машина. В противен случай излагате на риск естествения им, характерен цвят. Същото важи и за позлатени прибори.

Ръчно оцветена керамика

Керамичните съдове, изработени и оцветени на ръка, могат да бъдат прекрасна добавка към атмосферата в кухнята. Всичко това би било чудесно, стига да не ги поставяте в съдомиялната. Така бихте рискували да унищожите целия им чар и автентичен вид. Същото правило важи и за повечето видове ръчно илюстрирани чаши.

Пластмаса

Много хора считат пластмасата за достатъчно издръжлива, за да премине през циклите на съдомиялната. В някои случаи това е така, но със сигурност е по-добра идея предвидливо да проверите указанията на производителя.