Чанта от плодови кори се разтваря във вода (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9745331 www.24chasa.bg
Снимки johanna-hehemeyer.com

Студентите по дизайн от Берлин Лобке Бекфийлд и Йоанна Хехемейер-Кюртен разработиха полупрозрачна чанта, която след употреба може да се разтвори във вода и да се компостира.

Причината се крие във факта, че е направена от плодови кори и къси целулозни влакна от текстилна фабрика. Чантата е наречена Sonnet155 и се предлага в различни размери цветове, като ролята й е като на хартиените торби - да замърсява минимално околната среда.

Ключовата съставка в чантата е пектинът, който се извлича от корите на плодове, и който действа като естествено свързващо вещество. Той е подсилен от целулозни влакна, останали при процеса на производство на промишлен текстил. С добавянето на топла вода се получава смес, която се слага в калъпи и се оставя за 5 дни, докато добие необходимата консистенция. После може да започне ушиването на чантите Sonnet155.

Цветовете варират според пигментите в корите. Бекфийлд и Хехемайер-Кюртен са разработили материала за чантите така, че да може лесно да се разделят двете основни съставки - пектин и целулоза с цел последващата им употреба. Защото пектинът отива в биоземеделието, а целулозата може да се използва повторно за изработка на Sonnet155. Младите дизайнери сега търсят партньорство с производител, за да може да се правят големи количества.

Чанта от плодови кори се разтваря във вода (ВИДЕО)