Двойка заживя в принтиран дом (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9778919 www.24chasa.bg

Европа вече може да се похвали с първата обитаема къща, построена с помощта на 3D принтер. Намира се в предградие на нидерландския град Айндховен и в нея от 30 април живеят Елизе Лутц и Хари Декерс.

Домът е първият от пет подобни, планирани в рамките на Project Milestone и проектирани от архитектурния екип Houben & Van Mierlo. Инвеститор е агенцията Vesteda, която ще отдава къщите под наем.
24 различни компонента са изработени от принтера от бетон, а впоследствие къщата е фиксирана към основата и са добавени покривът, прозорците и вратите.

Площта на дома е 94 кв. м, като вътре умишлено стените не са покрити с нищо, за да се вижда слоестата бетонна структура. Елизе споделя, че се влюбила в къщата още, когато видяла рисунките, защото й заприличала на излязла от приказките. А според Хари усещането е като за бункер, в който човек е в безопасност.
В проекта участват и учени от Технологичвия университет в Айндховен, както и строителни специалисти, защото идеята е Milestone да е стъпка към усъвършенстване на технологията с цел изграждане на повече подобни къщи.