Лампа работи с вятър - за по-малко светлинно замърсяване

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9813278 www.24chasa.bg
снимки dezeen

Студентът по дизайн от Берлин Тобиас Трюбенбахер разработи улична лампа, която свети чрез самостоятелно произвеждане на енергия от малка вятърна турбина.
Наречена Papilio, лампата е опит да се намали т.нар. светлинно замърсяване, генериращо вредни емисии, което е много характерно за големите градове.

Може да се монтира на стени или да се постави на стойка на височина между 3 и 6 метра, където приземните течение в градовете са най-силни. Енергията идва от вятъра с помощта на четири малки лопатки, изработени от метал. Дизайнът им и начинът, по който са монтирани, е резултат от експерименти по отношение на въздушните потоци, включително генерираните от преминаването на превозни средства.

При Papilio 300-ватов генератор превръща енергията в електричество, което се съхранява в акумулаторна батерия. Трюбенбахер вече тества успешно лампата на няколко места в Берлин и уверява, че при наличие на обичайните течения LED лампата получава средно до 12 волта ток във всеки момент. Дизайнерът посочва, че според статистиката в Германия годишно се генерират около 2,5 милиона тона въглероден диоксид от уличното осветление.

Лампа работи с вятър -
за по-малко светлинно замърсяване