Конкурс "Къща на годината" - категория "Апартаменти 2020"

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9830552 www.24chasa.bg
ЯНУАРИ - "След 70 години"

В годината, в която списание "Идеален дом" навършва 25 години, представяме проектите, участващи в традиционния ни конкурс "Къща на годината". За 25-и път ще отличим най-добрите, благодарение на професионално жури.

В конкурса участват 40 проекта, разделени на 5 категории: "Апартаменти", "Еднофамилни къщи", "Малкото жилище", "Обществен интериор", "Студентски проект".
Ето кои са 24-те номинации в категория "Апартаменти".

ЯНУАРИ - "След 70 години"

Този апартамент в сърцето на София е преживял сериозно преобразяване, за да се превърне в още по-привлекателно място за обитаване. Авторките на интериора арх. Ева Куртева, арх. Мариана Кадинова от KUKADESIGN са предпочели да следват професионалните си принципи в творческия процес и да съхранят максимално ценни елементи от старата архитектура.

ЯНУАРИ - "Елегантен сюжет за съвременна класика"

За новия си дом собствениците са предпочитали класическия стил, неподходящ обаче за обема на пространството. Но когато Райна Марандина започва работа по интериора, визията се променя, за да се развие в по-съвременна интерпретация.

ЯНУАРИ - "Пълна промяна в скандинавски дух"

Николета Видинова се е възползвала от безспорния потенциал на този апартамент в стара сграда в центъра на София, който намира обаче в доста тежко състояние. И го е превърнала в място с обширни пространства, посветени на скандинавския стил.

ФЕВРУАРИ - "Луксозен вариант с дърво и медни отблясъци"

Екипът на студио "Бондарт" е създал интериор с много добра функционалност и високо качество в апартамента в стара тухлена сграда в престижен столичен квартал. Преустройтвото е резултат от сериозни строителни дейности, сред които преместване на стени и промени в инсталациите.

ФЕВРУАРИ - "Млада енергия за наследствения дом"

Обитателят на този дом е правнук на архитекта на сградата, в която се намира апартаментът от 30-е години на миналия век. Днес младият му собственик се е доверил на студио "Карх" за изпълнение на желанието си жилището да претърпи коренна промяна в стила и плана.

ФЕВРУАРИ - "С висок таван и минималистичен аранжимент"

Апартаментът се намира в една от най-качествените жилищни сгради в София и е било логично интериорната концепция да е изискана, практична и впечатляваща. Доброто изпълнение е на арх. Явор Шуманов от 2Studio, който е изпълнил желанието на собственика за минималистична и стилна визия.

ФЕВРУАРИ - "Баухаус естетика в софийския апартамент"

Концептуално наречен The оооо, проектът на младото българско студио Sova architecture & design намери признание като последовател на Баухаус школата сред престижните German Design awards в тяхното последно издание през 2020. Високото отличие е в категорията Excellent archiecure/Interior architecture.

МАРТ - "Минималистичен триумф на партера"

Това ново жилище е на първия етаж над гаражите в кооперация в София и разполага със собствен двор. Интериорната концепция е основана на минималистичния подход с балансирани и предизвикателни пространства, които неусетно съчетават различните функции в едно съвременно жилище, а идеята и реализацията са на арх. Явор Макьов и Ирина Вълкова от PROCONCEPT.

МАРТ - "Балансирана композиция"

Апартаментът се намира в хубава нова кооперация, която предлага нещо много предпочитано - гора в непосредствена близост. От самото начало собственичката е искала минималистична визия и за изпълнението на идеята се е доверила на инж. Чавдар Юруков от "Елдар 2000".

МАРТ - "Комфорт във всяка зона"
Къщата е скрита в полите на Витоша, а един от нейните етажи вече е с изцяло нов интериор. За него собствениците са се доверили на инж. Люба Григорова от Dash Dot Design. Резултатът е партерно пространство с елементи от класическия дизайн, но със съвременен аранжимент.

МАРТ - "Неокласически вариант с огледални акценти"

Това е софийският дом на българско семейство, което живее и работи в далечен град зад Океана. Когато си идва тук обаче, фамилията разчита на спокойствие и удобство. Затова и в проекта на арх. Николай Филипов от "ВБ студио" е залегнала и осъществена идеята за добро обособяване с баня и коридор на всяка от трите спални.

АПРИЛ - "Класически нотки на модерен фон"

Интериорът на това морско жилище представлява еклектична комбинация от съвременни и неокласически елементи и е създаден от Extravagance Design. По този начин домът е станал много специален, не само защото обитателите му вече се чустват удобро, а и заради оригиналната визия.

АПРИЛ - "Тишина и релакс в дома на музиканта"

Младите собственици на този апартамент обожават музиката, посветили са живота си на нея, но са предпочели домът им да е изпълнен с тишина и приглушена светлина. Това са били и водещите насоки, които те са задали за оформлението на интериорния екип Петя Димитрова за ВАЯ Design Atelier и Георги Георгиев за Studio Face.

АПРИЛ - "С цвят на абанос и мед"

Каменно сиво, тъмно дърво цвят абанос и леки медни акценти рисуват общата картина без нежеланите от обитателите натрапчиви багри. Те са предпочели и максимално отворено пространство, а с отговорната задача да превърнат мястото в идеален дом се е справило успешно студио "Карх".

МАЙ/ЮНИ - "Орехов нюанс върху бялата картина"

Този апартамент е успешен пример за естетическо и функционално осмисляне на вътрешно пространство, чиито обитатели са неизвестни. Защото когато те се появяват, веднага се усещат като у дома си. Заслугата е на интериорния екип на арх. Явор Макьов и Ирина Вълкова от PROCONCEPT, които са заложили на минималистична философия.

ЮНИ/ЮЛИ - "Домашно лятно кино и още елегантни удобства на партера"

Това просторно жилище разполага с малко външно пространство и създава усещане за пълна изолация от съседи и градски шум. А в интериорната концепция Лети Благоева е помислила за всичко, като се е наложила малка намеса във вътрешния план, а голямата светла височина е позволила достатъчно свобода при оформлението.

АВГУСТ - "Комфорт в софийския пристан"

Апартаментът се намира в централен софийски район в нова сграда, но въпреки това за изпълнението на интериорния проект арх. Николай Филипов от "ВБ студио" е направил промяна в плана, като е преместил преградна стена. А ключът към стилното излъчване на пространството е в графитеносивия цвят, който е водеща палитра за оформлението.

ОКТОМВРИ - "С графичен образ и мъжки характер"

Екипът на арх. Ивета Попова от "АТГ дизайн" е запазил разпределението на този апартамент, защото то удовлетворява собственика. А в интериорната концепция е разработила всичко така, че да изпълни желанията му за комфорт, лукс, представителност и удобства за събирания с приятели.

ОКТОМВРИ - "Приключения на тавана за Лиза и Макси"

Този проект е за таванското помещение на къща в тих квартал на Виена, което да се превърне в убежище за брат и сестра. И Румяна Кирова и Лина Феслер създават пространство, в което и момчето, и момичето получават свое собствено място, пълно с удобства и стил.

ОКТОМВРИ - "Тюркоазено настроение"

Този апартамент е за отдаване под наем и в него освен, че е трябвало да проектира интериор за неизвестен обитател, арх. Маргарита Темелкова е имала и друго предизвикателство - работата от дистанция. Но това не е попречило на постигането на качествена, изчистена и стилна визия.

ОКТОМВРИ - "Рестарт и още една детска спалня за стария дом"

В този апартамент Татяна Станчева е предприела пълно преустройство, за да постигне желания от собственика интериор, който като визия и комфорт ще удовлетвори бъдещите наематели. С лека винтидж нотка, апартаментът вече е с нов облик и красиво спокойно излъчване.

ОКТОМВРИ - "Сценография с щедра светлина"

Това е новият и дългоочакван дом на младо семейство с две деца. Плетеница от множество трегери е била сериозно предизвикателство пред дизайнерския екип на студио "Сфумато-дизайн", който е успял да овладее и вплете гредите в цялостната интериорна концепция, така че да не дразнят окото.

НОЕМВРИ/ДЕКЕМВРИ - "Максимум удобства за живот и работа в три стаи"

Новият апартамент в престижна сграда в София е домът на семейство с дете, като родителите работят предимно дистанционно. Затова арх. Явор Шуманов от 2Studio е създал интериор с отворен план и максимален комфорт за всеки член на фамилията.

НОЕМВРИ/ДЕКЕМВРИ - "Мека светлина на графичен фон"

В това жилище интериорът, създаден от арх. Наско Петков от Archin Atelier, е издържан в актуалната стилистика на новия минимализъм, характеризиращ се с преобладаваща геометрия, но с олекотен характер и изявени детайли. Изпълнено е и желанието на обитателите за модерен образ и задължително присъствие на огнище и винен шкаф.