Бъдещият идеален дом може да е в района на Сточна гара

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9892118 www.24chasa.bg
Призьорите в юбилейния, 25-и, конкурс "Къща на годината" на списание "Идеален дом" Снимки Велислав Николов

5 статуетки "Сребърен гвоздей" връчи сп. "Идеaлен дом" на 25-а церемония за големите награди на конкурса "Къща на годината".
Не се сбъднаха опасенията за спад на жилищното строителство след месеците на Ковид кризата, напротив - архитекти и дизайнери се радват на много нови проекти.

Това стана ясно по време на 25-ата юбилейна церемония по връчването на наградите в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом", което през 2021-а отбелязва четвърт век от създаването си. Тържеството бе в зала The Venue в София Тех Парк и отново събра елита на българските дизайнери и архитекти и този път бе в 5 категории - "Еднофамилни къщи", "Апартаменти", "Малкото жилище", "Обществен интериор" и "Студентски проект". Церемонията се осъществи с подкрепата на галерия "Нюанс", "Шнайдер Електрик", "Елегант ливинг" и "Дженезис".

"Това е най-стилната и вдъхновяваща част от медиите ни. "Идеален дом" не прескочи нито един брой в тази пандемия. Прескочи обаче с вашите идеи със собствена секция в един от трите най-големи български сайта - 24chasa.bg. Тази огромна платформа от над милион и половина читатели дневно получи една от най-смислените красиви добавени стойности", каза на откриването на церемонията Георги Гочев, директор "Корпоративно развитие" на Медийна група България.

Общо 40 проекта бяха оценени от авторитетно жури. В него влизат арх. Албена Владимирова - Андреева, която живее и работи във Виена и е първата носителка на голямата награда в първото издание на "Къща на годината" през 1997-а, арх. Александрина Ненкова, доц. д-р и ръководител на катедра "Интериор и дизайн за архитектурата" при Архитектурния факултет в Университета за архитектура, строителство и геодезия, носителка на няколко големи награди в 24-годишната история на този конкурс, и Ина Дамянова, художник, артист, автор на успешни проекти на интериори у нас и в чужбина, както и на продуктов дизайн.

"Неслучайно според последните наблюдения именно в тази ненормална ситуация в последната година порасна рязко интересът към жилището, към неговия вид и неговото качество. Точно за по-високата култура на бита, за добрия стил и вкус в нашите жилища работим заедно всички ние, специалисти и журналисти. Знам, че напоследък вие, българските архитекти и дизайнери, участвате в авторитетни международни конкурси, печелите награди и заслужавате поздравления за това. Но, както е известно, много е трудно да си пророк в собствената си страна. Затова са толкова ценни отличията в "Къща на годината", от първия и оригинален конкурс за най-добър интериор, който също празнува 25-годишен юбилей, до днес", каза главният редактор на списание "Идеален дом" Таня Червенкова.

Преди награждаването на най-добрите проекти от конкурса "Къща на годината 2020" бяха раздадени призовете от специалната селекция на "Идеален дом", направена по повод юбилея на изданието. Тя е за още нереализирани проекти, спечелили обаче високата оценка на редакцията с това, че предвиждат наистина великолепни условия за обитателите на бъдещите жилищни комплекси.
Специални награда за най-добър проект на жилищен комплекс в паркова среда получи "Геострукт" за "Юбитей парк", а "Главболгарстрой" бе отличен с приз за най-добър жилищен комплекс с висок комфорт на обитаване извън София.

По повод 25-годишния си юбилей списанието връчи още една специална награда - на арх. Радина Гешева за цялостния й творчески принос към развитието на интериорния дизайн в България. Призът е статуетка "Сребърен гвоздей", дело на художничката Невена Ваклинова.
По традиция "Идеален дом" отличава и най-младите в категория "Студентски проект". Третото място е за Анжела Йорданова, второто за Елица Георгиева, а първото е за младата арх. Михаела Костадинова. Наградите връчи арх. Александрина Ненкова.

В четирите категории с реализирани проекти се бориха общо 36 идеи. В "Обществен интериор" третото място е за студио "Хелен Кос интериори" за проекта на офис на компания за спортни залагания в Пловдив. Второто е за "Бондарт студио", също за офис, а първото място и пластика "Сребърен гвоздей" са за проекта за дизайнерския офис на Райна Марандина и нейното студио "Маранд дизайн". Наградата връчи главният архитект на София Здравко Здравков.

В категория "Малкото жилище" бяха присъдени две втори места - на Десислава Иванова от студио "Аули" и на Даниела Лазарова. Победители в категорията с единодушното мнение на журито са архитектите Момчил Владимиров и Мирослав Гюнелиев за уникалните идея и изпълнение, чрез които микропространство от едва 38 квадратни метра е превърнато в удобен мезонет на три нива. "Благодаря за признанието, за нас е голяма чест, че сме оценени точно в тази категория, защото малкото жилище винаги ни е вълнувало. За пореден път има доказателство, че размерът няма значение за истинския професионалист", казаха победителите пред гостите.

В категория "Еднофамилни къщи" третото място е за Румяна Кирова от "Ар Проджект", а второто за пловдивското студио "Архибитис", арх. Бистра Попова и арх. Анастас Марчев. Първата награда бе връчена посмъртно на арх. Атанас Динев, който внезапно ни напусна през март. Приза "Сребърен гвоздей" получиха децата му Стефания и Нешко Диневи.

В най-голямата категория в конкурса - "Апартаменти", бяха номинирани 24 проекта. Двама автори са класирани на трето място - арх. Явор Шуманов от "2Студио" и Чавдар Юруков от студио "Елдар 2000", а второто е за студио "Карх" - София Тодорова-Кораджийска и арх. Даниел Кораджийски. Победители са арх. Явор Макьов и Ирина Вълкова от студио "Проконцепт", които получиха наградата си "Сребърен гвоздей" от Георги Гочев. "Благодаря на списанието за трибуната и за отличието и на нашите инвеститори и партньори за доверието", каза арх. Макьов.

"Пазарът на имоти претърпя невероятно развитие през последните 5 години. Може би хората не намериха наистина по-стабилно място за инвестициите си от нов дом, което означава и повече нови проекти за интериор", отбеляза арх. Здравко Здравков. Според него бъдещите територии за развитие на София са бившите индустриални зони, като сред тях са районите на Сточна гара и гара Разпределителна.

"През изминалата година се прие една наредба за градската среда, с която се определиха изисквания за цветовите решения за фасадите, така че това да се развие и оформи в целия град. Миналата седмица приключи и работата по обществената поръчка за избор на изпълнители за стандарт за градското обзавеждане, за настилките, за елементите на градската архитектура, както и цветовите решения и оформянето на фасадите на панелните комплекси", посочи още арх. Здравков. Той отбеляза като позитивна тенденция и факта, че доскоро пренебрегвани райони на столицата като "Сухата река" вече са на картата на агенциите за недвижими имоти.