И преместена входна врата в името на комфорта на 180 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9920420 www.24chasa.bg
Снимки Диян Станчев

Интериорът на това жилище спечели първа наградата в категория "Апартаменти" в конкурса "Къща на годината 2020" на списание "Идеален дом". Автори на проекта са арх. Явор Макьов и Ирина Вълкова от студио Proconcept, които бяха удостоени с приз "Сребърен гвоздей".

Според първоначалното разпределение домът е имал три спални със собствени бани и дрешници, тоалетна за гости и сервизно помещение.

Заварената ситуация според съществуващия план обаче не съответствала на амбициозните изисквания на инвеститора, защото имало твърде раздробени зони. Затова собственикът, млад мъж, се доверява изцяло на интериорния екип, за да получи желания от него просторен и представителен дом с характерно излъчване.

И така се стига до по-сериозно преустройство с крайна цел повече комфорт на площта от 180 м. Обстоятелството, че апартаментът се намира на партерен етаж, е дало свобода на проектантите да разположат санитарните помещения независимо от наличните вертикални щрангове и да прокарат необходимата инфраструктура в нивото на подземните гаражи. Премества се и входната врата и това спомага за оформяне на представително антре и просторна дневна с изискана графична визия.

Тъмни и светли повърхности се редуват, за да маркират равнини и обеми, които са мултиплицирани чрез огледала по стени и таван. Същият ритъм се повтаря и при издължените хоризонтали и вертикали в елементите на обзавеждането - бялата ъглова група на ниското сядане, трапезарната маса с острова, корпусната композиция на библиотеката. Така оформената картина създава впечатляващ ефект за безкрайност и флуидност с ясно изразени функционални зони, които естествено преливат една в друга.

Силен акцент са едрите картини, рисувани специално за жилището, които внасят леки цветни нюанси и характерна артнотка. Вградените мебели и множество ламперии с тапетни врати допринасят за изчистения образ, а конструктивните дадености са предопределили центрична функционална схема около обема на тоалетната в антрето.

Много модната отново днес мозайка за пода, постигната тук с плочките тип „терацо“, обединява всички зони в жилището. Използваните елементи са малко на брой, многофункционални и големи като обем. Кухненският остров прелива в трапезарна маса, холната секция преминава във входна врата, а диванът, лежанките и фотьойлите са решени като единна композиция. Всеки елемент звучи като естествена и логична част от общата екстравагантна картина на интериора.

Основната спалня е разширена за сметка на друго от съществуващите нощни помещения и към нея е оформена баня с прозорец и гардеробно помещение към антрето. В този амбициозен и смело осъществен проект прозира прецизно професионално отношение към детайла. единният подход на автора не е пропуснал и най-дребния елемент, включително фуги и аксесоари. За да е хармонична и пълноценна интериорната визия, постигната изцяло с архитектурни похвати.

И преместена входна врата в името
на комфорта на 180 кв. м

Разпределение преди преустрйството
Разпределение преди преустрйството

Резултатът след работата на професионалистите
Резултатът след работата на професионалистите