Ето как 38 кв. м се превръщат в минимезонет на три нива

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9933330 www.24chasa.bg
снимки Виолета Апостолова

Не се срещат често подобни смели реализации, като тази, която представяме. Проектът на студио „Владимиров – Гюнелиев архитекти“ е интересен не само заради наистина миниатюрната жилищна площ, на която е осъществен. А и защото представлява цялостна интериорна концепция, в която функционалност и естетика са максимално преплетени взаимно, за да се получи в крайна сметка наистина пълноценен дом. Затова безапелационно проектът спечели първото място в категория "Малкото жилище" в конкурса "Къща на годината 2020" на сп. "Идеален дом", а авторите му получиха приз "Сребърен гвоздей".

Със своите 38 квадратни метра светла площ, апартаментът е една от най-малките жилищни единици в София. В същото време е нестандартно и артистично място, което всъщност разполага с всичко необходимо за съвременен комфорт на обитаване. Даже в някаква степен предлага и известна доза разточителност.
„Темата за малкото жилище винаги ни е вълнувала, особено при растящите цени на недвижимите имоти в големия град – поясняват архитектите Момчил Владимиров и Мирослав Гюнелиев. Тя отдавна е актуална в големите мегаполиси като Ню Йорк, Париж, Лондон или дневната разполага Токио. От години наблюдаваме чудесни примери за функционалност, естетика и нови технологии в този тип жилища. Този обект е нашият творчески прочит по темата, реализиран в български условия.“

Съществуващото помещение представлява високо пространство със светла височина на 3,50/4,15 м, разположено на партера на жилищна сграда със самостоятелен вход. „Тайната“ на архитектурния подход тук е в рационалното усвояване на обема, получен благодарение на голямата височина на тавана. Оформено е второ ниво и по този начин е създаден мезонет на три нива. Сега жилището има много добро вътрешно разпределение от просторна дневна с функционален кухненски бокс, разположен на по-ниско ниво, спалня, баня и втора основна спалня със самостоятелна баня на по-високо ниво.

Оптимизираните пространства са обогатени с добре балансирана дневна светлина и натурални материали. За пода в дневната и в едната спалня е предпочетен естествен дъбов паркет, а за голямата нощна зона на второто ниво е избран висококачествен мокет в светъл неутрален тон. За да придобие тя вида, обичаен за по-луксозните решения в хотели и частни интериори. Стълбището също е облечено в мокет, което прави подходът към спалнята много по-лек и приятен със своята мекота.

Доминиращото помещение е всекидневната, чието пространство архитектите са успели да овладеят така, че въпреки ограничената му площ, то не изглежда тясно и претрупано. А си има всичко – и кът с диван и килим пред него, и удобна трапезария с тапицирани столове. Усещането все пак за простор идва от голямата височина от 3,20 метра, от преобладаващите светли тонове и естествени материали. Дневната зона е с подчертано артистичен декор с елегантни растерни елементи и ефектно осветление. Освен ниско и високо сядане, има дори и барплот.

Барът е изграден обратно на традиционните принципи по отношение на височината, но осигурява удобна функционална връзка между кухнята и трапезарията. От масата за хранене погледът попада на елегантно оформената стълба покрай оголената стара тухлена стена. Оставена видима, естествената й структура внушава автентичност и усещане за история. Белите тухли „рамкират“ красиво и част от спалните, чието минималистично обзавеждане включва тапицирани легла и пестеливо използване на корпусни мебели и плоскости. Голямата баня е функционална и удобна и създава допълнителен комфорт на нощния тракт. Малката спалня пък има директен достъп към тих вътрешен двор.

Кухнята е в снижено ниво под трапезарията
Кухнята е в снижено ниво под трапезарията

Функционалната кухня е скрила в себе си всички необходими уреди за бита на едно домакинство, вградени практично. Макар и миниатюрно, антрето също е защитено като функция и с достатъчно място за складиране. С този интригуващ като идея и реализация проект, авторите на интериора демонстрират висок професионален почерк. Защото е известно, че истинското предизвикателство пред архитекта е именно твърде ограниченото пространство, а Владимиров и Гюнелиев успяват не само да го овладеят до сантиметър, но и да му придадат характер.

Стълба отвежда към горното ниво с основната спалня
Стълба отвежда към горното ниво с основната спалня

Основната спалня е с мокет и собствена баня на повдигнато ниво
Основната спалня е с мокет и собствена баня на повдигнато ниво

Малката спалня има директен достъп до малък двор
Малката спалня има директен достъп до малък двор

Ето как 38 кв. м се превръщат
в минимезонет на три нива

Ето как 38 кв. м се превръщат
в минимезонет на три нива

Ето как 38 кв. м се превръщат
в минимезонет на три нива