В блок, но с двор на партера

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9951323 www.24chasa.bg
Снимки Асен Балабанов

Голямо изкушение е да разполагаш с външна площ към собствения си дом. Показа го и няколко месечната изолация заради covid-19, когато бленувахме за късче връзка с природата. Ето едно хубаво решение в условията на затворен жилищен комплекс.

Това партерно жилище има много качества, които го правят привлекателно и за постоянно обитаване, и като инвестиция срещу висок наем. То е в рамките на едно от най-луксозните нови селища в София, вече получили много високи оценки и като архитектура, и като екоусловия. В затворения комплекс не се допуска присъствието на автомобили, за тях е предвидена достатъчно подземна площ. И по този начин отвън за жителите и техните гости остава напълно свободна обща площ за отдих в непосредствена близост до един от най-големите столични паркове.

Точно към него гледат и прозорците на този апартамент. Разположен на първото ниво, той разполага и с неголямо, но приятно оформено външно пространство. Чудесно разположение, което създава усещане за пълна изолация от съседи и градски шум. Въпреки, че над него има още апартаменти, жилището предоставя самостоятелен уют, като в еднофамилна къща.

За тази атмосфера допринася много и успешният интериор, оформен от семейния екип на Лети Благоева. Както и в други свои проекти, младата дизайнерка прилага и тук оригинални решения, съчетаващи максималните удобства за съвременния бит, плюс специфична, интригуваща визия. Комфортът в новия дом наистина е издигнат в култ – с безброй места за съхранение, готови да поемат и най-дребните неща, за да остане изчистен и елегантен образът на интериора. Гардеробът в основната спалня например, се отваря странично с пушмеханизъм, за да не пречи вратата на преминаването. В едната баня е монтирана специална тоалетна чиния, всъщност известен модел на Филип Старк за Duravit с измиваща функция, затопляне на седалката, управление на водната струя и още множество глезотии.

Примерите за подобен внимателен подход при създаването на максимално удобно жилище тук са много. И сред тях е и най-забавната придобивка, на която ще се зарадва всеки. Във външната зона, оформена като продължение на дневната, е предвиден голям екран, който се спуска дистанционно от стената над стъклената врата. Така седналите удобно на къта с меката мебел от Kettal могат да се наслаждават на любими филми и герои. На фона на спускащия се мрак и последните птичи песни от гората зад тях!

В своята интериорна концепция Лети Благоева е помислила за всичко. Апартаментът разполага с голяма светла височина и вътре се усеща достатъчно простор за площта от почти 130 квадратни метра. Наложила се е много малка намеса във вътрешния план, като допълнително отворен вход без врата към кухнята от коридора.
Пак в името на удобството, а и за да остане готварската зона по-свободна и достъпна. Голям остров с отваряеми елементи от двете страни стои между нея и трапезарията с красивата маса с мраморен плот.

Следва ъгловият диван с ниските маси в черен метал и красивият вълнен килим на пода. Отсреща е леката телевизионна композиция, изработена по индивидуален проект на дизайнерката. Красиви лазерно фрезовани детайли придават специален шик на корпусната мебел. Дизайнерски лампи, внимателно подбрани аксеоари и фин текстил, както и повечето мебели са внесени от различни места, най-вече от Дубай.

Голямо абстрактно пано, рисувано от наша авторка, внася цветна нотка в дневната, а в коридора към спалните Лети е подредила ефектни колажи с любимите си герои от „Междузвездни войни“. Чубака, Йода и другите са вградени върху истински листове от 100-годишен тълковен английски речник! Така, с огромно внимание и към най-дребния детайл е подходила дизайнерката тук. Стените например са меки и много приятни на допир, но не са покрити с тапет, а със специално текстилно платно от край до край, без прекъсване.

В хола над трапезарията е друго нейно произведение, с което с право се гордее. Защото не само го е измислила, но и саморъчно изработила с много желание и търпение. Лицето на окачения шкаф е с покритие от специална смола, в която са вградени парченца истински орех, любима дървесина на Лети. Част от тях са в реалния цвят на дървото, други са оцветени в златно и красиво проблясват, осветени от големия абажур. Във всяка стая и във всеки кът на този дом погледът открива приятни изненади, неща, които спират вниманието, разказват някаква история и предизвикват възхищение и усмивка.

В блок, но с двор на партера

В блок, но с двор на партера

Спалнята за гости е с легло, което пада от стената
Спалнята за гости е с легло, което пада от стената

Голямата баня с красиво мраморно пано на стената и дизайнерски модел на WC на Филип старк
Голямата баня с красиво мраморно пано на стената и дизайнерски модел на WC на Филип старк

Дворът е оформен с декинг, тента и с мебели на Kettal. подвижен екран се спуска за домашно лятно кино
Дворът е оформен с декинг, тента и с мебели на Kettal. подвижен екран се спуска за домашно лятно кино

В блок, но с двор на партера