Къща на две нива, но с вид на едноетажна

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9959110 www.24chasa.bg
Къщата отвън снимки Райчо Димитров @Flowatelier

Тази семейна къща, наречена символично ММ, е осъществената мечта на обитателите си, които предпочитат живот близо до природата. Постигат я благодарение на професионалнота намеса на архитектурно студио Archabits, зад което стоят арх. Бистра Попова и арх. Анастас Марчев.

"Еднофамилните къщи са любимите ни проекти, споделят двамата архитекти. - Създавайки дом за едно семейство, се чувстваме специални, че сме част от този съкровен етап от живота на всеки.“.
Признават, че предпочитат устойчивия подход в проектирането, отговорен към природата. Точно в това си отношение към природосъобразния начин на живот и на работа се срещат интересите на инвеститорите и проектантите.

Резултатът е много успешен – новата къща изглежда чудесно, както отвън, така и вътре, вписана хармонично в околната среда. Сякаш винаги е била тук, в този разгънат в естествена динамика терен, сред зеленина и стари дървета. Точно динамиката е един от водещите елементи в авторската концепция за архитектурата и интериора. Той се определя от самия парцел край Пловдив – много стръмен, със северно изложение и с хубава гледка към града.

Именно тази даденост предопределя терасирането, както на дворното пространство, така и на самата сграда. Адаптирана идеално към денивилацията на терена, тя е с модерен архитектурен образ, въпреки скатните покриви, специално изискани от клиентите, заради предстоящото разполагане на фотоволтаична система. Къщата, състояща се от две свързани тела, е разделена условно на дневна и нощна зони, разположени на различни тераси по терена, следвайки наклона му. Целта е била да се впише сградата в заобикалящия я стръмен скат и така да се постигне усещането за едноетажност от всяка тераса. На север гледката е към Пловдив, а на юг към Родопите.

И друго сериозно предимство дава това интересно архитектурно решение – сега всеки от обитателите има пряк излаз на двора от своята стая. А дневната се отваря към града, точно, както са предпочитали те.
Интериорът се основава на същите принципи, както при изграждането на самата къща, защото за арх. Попова и арх. Марчев вътрешното оформление трябва да следва и продължава принципите при създаването на архитектурната форма.

"Нашата роля бе и вътре да изявим интересните пространства, които се формират от терасирането на обемите“, казват те. Къщата има просторна дневна с двойна височина и видима конструкция на покрива. В нея е вписана и конзолна стълба, която води към втори дневен кът, т.нар. емпория, и коридор-галерия с достъп към спалните помещения. От тях е осигурена тази директна връзка с дворното пространство, която е била специално изискване от клиентите и максимално осъществена от архитектите.

В цялата къща струи достатъчно дневна светлина, както и много приятно усещане за лекота и непосредствена близост с природата, която наднича щедро отвън. Преобладаващото присъствие на естествените материали е напълно логично за този тип жилища, а освен това е важна част от авторската задача тук. Във фасадното оформление са използвани дърво и камък. Лиственицата е предпочетената от архитектите дървесина и е използвана за външните облицовки и стрехи, докато покривната конструкция е от слепен иглолистен материал.

Видимите греди, които преминават като мост над цялата дневна част, са изработени слепени също от този красив материал. Светлите тонове в стени, под и мебели, както и отсъствието на всякакви подчертано претенциозни и натоварващи елементи на обзавеждането, правят интериора естествено продължение на много добрата архитектурна концепция за фамилен дом извън града.

Къща на две нива, но с вид на едноетажна

Светли тонове и щедро участие на естествена дървесина от лиственица в интериора. Видимите греди преминават като мост над цялото дневно пространство
Светли тонове и щедро участие на естествена дървесина от лиственица в интериора. Видимите греди преминават като мост над цялото дневно пространство

Дневната е с двойна височина и видима конструкция на покрива
Дневната е с двойна височина и видима конструкция на покрива

Къща на две нива, но с вид на едноетажна

Къща на две нива, но с вид на едноетажна

Красиво оформеният двор
Красиво оформеният двор

Къща на две нива, но с вид на едноетажна