НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Николай Хаджидончев: Аз съм това, което съм, благодарение на своите мечти

Лидерът създава условия, намира съмишленици и дава възможност екипът му да надхвърли собствените си възможности

Николай Хаджидончев е изпълнителен директор на „Тева“ в България и търговското подразделение на компанията „Тева Фарма“. Има над 30-годишна успешна професионална кариера във фармацевтичната индустрия и пазара на потребителски стоки. В продължение на пет мандата е председател на Управителния съвет на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФАРМА). От юли 2022 г. е председател на комитет „Здравеопазване“ към КРИБ.

Интервюто е част от специалното издание на „24 часа“ и TREND „Мъжете с решения“, част от поредицата за успели личности с визионерски нюх. Новият брой е посветен на онези мъже, които взимат важни и трудни решения всеки ден, на лидерите, които утре ще сочат посоката в бизнеса, технологиите, ценностите и стремежите на съвременния човек. „Мъжете с решения“ е издание за търсещите и за смелите, за хората с вроден усет към промените и със здрав гръб за отговорността на растежа.

- Как и с кого взимате трудните бизнес решения?

- Трудните бизнес решения винаги взимам с екипа, с който работя. След обсъждане, понякога след активен спор се стараем да вземем решението, което отговаря на общата ни ценностна система, на общите цели, планове и виждането ни за бъдещето на компанията и продуктите. Така че екипът е този, с който обсъждаме, решаваме и набелязваме плана за реализиране на трудните бизнес решения.

- Като лидер с какво не можете да направите компромис?

- В личен аспект не мога да направя компромис с убежденията си, с достойнството си. В професионален аспект не мога да направя компромис с ценностите и мисията на компанията, в която работя. Не мога да направя компромис и с вярата ми в екипа. Връщайки се в годините на моя професионален път, естествено, налагало ми се е да взимам тежки решения. Но най-трудното решение за мен остава да се разделя с колега поради някакви причини.

- На кого и на какво е фен Николай Хаджидончев?

- Фен съм на музиката. Разбира се, имам любими музикални стилове – R&B, Funk, Soul, Rap. С удоволствие слушам Kool&The Gang, Earth, Wind and Fire, James Brown. Харесвам и рок, джаз, но „фънки“ ритъмът е този, който слушам винаги когато мога. Когато пътувам, винаги имам необходимите аксесоари за качествена музика. Слушам музика и когато съм сам вкъщи, защото силата на звука е голяма и не бих искал да притеснявам семейството си. Музиката е била и ще продължава да бъде изключително важна част от живота ми. Страстта ми към нея започна още в детските ми години, продължава и към момента и съм щастлив, че моите синове я споделят. Музиката за мен е терапия, свързана е с емоционалното ми състояние. Зарежда ме с позитивна енергия; успокоява ме в моменти, в които съм тъжен; концентрира ме тогава, когато трябва да взема трудни решения.

- Кои са най-силните ви музикални емоции?

- Бил съм на много концерти, емоциите винаги са били силни. Но много ярък спомен в мен остави концертът на Джордж Майкъл. Никога няма да забравя как просто седна на един висок стол и отпусна гласа си. Щастлив съм, че успях да го видя и слушам на живо.

- С какво COVID промени хората? Промени ли вас?

- Мисля, че COVID беше огромно предизвикателство и промени хората. Може би за някои промяната е по-голяма, защото те или техните семейства се сблъскаха с болестта, загубиха близки хора, включително и аз. Но най-вече ни накара да преосмислим кое е най-ценното за нас, да се „отрезвим“ и да осъзнаем, че всичко останало, без здравето, не означава нищо. Искрено се надявам, че изпитанието COVID ще ни накара да си вземем поуки. Взехме много уроци от него, защото поколения наред не са преживявали нещо подобно, и то в такъв мащаб. Надявам се уроците, които научихме, да ни направят по-загрижени за здравето и да ни дадат възможност да правим потрезви преценки кое е най-важно за нас. В личен аспект за мен се промени отговорността към моето лично здраве и това на близките ми. До голяма степен COVID ситуацията ме накара да бъда реалист и да разбирам колко крехко може да бъде всичко, което ние сме смятали за „гарантирано“. Няма неуязвими хора, когато става въпрос за подобно здравно предизвикателство, ето защо е изключително важно всички ние да бъдем отговорни и да полагаме усилия и грижи за здравето – нашето лично и на близките ни. Защото, когато ние сме болни, това рефлектира и на хората около нас.

- На какво сте богат?

- Богат съм на приятели, прекрасно семейство, прекрасни колеги, с които работя. Богат съм на вълнуващи спомени и емоции. Богат съм на опит, натрупан понякога с трудности и загуби. Богат съм на мечти, свързани с работата ми, семейството, хобито ми, и не вярвам, че някога ще престана да мечтая. Аз съм оптимист, продължавам да мечтая и си давам сметка, че съм това, което съм, благодарение на своите мечти.

- Кои според вас са качествата на лидера на XXI век?

- Лидерът на XXI век осъзнава, че успехът е единствено възможен, когато е постигнат заедно с хора, обединени под общи идеи, визии, ценностна система, планове. Понякога, обединени и чрез едни и същи мечти. Лидерът на XXI век постига успехите благодарение на хората, с които работи. Лидерът е този, който създава условия, намира съмишленици и дава възможност екипът му да надхвърли собствените си възможности. От лидерите днес се очаква да бъдат както надеждни професионалисти, така и личности с отличен усет към другите хора. Високата емоционална интелигентност е задължителна характеристика за съвременния лидер. Добрият лидер трябва да познава и разбира своите собствени емоции, трябва да е в състояние да управлява себе си и своето поведение. Емпатията, умението да „заставаш в обувките“ на другия човек е ключово за един лидер. Емпатията му помага да намира правилния подход към всеки един член от своя екип, защото той познава силните му страни и начините да го мотивира. Считам, че едно от големите предизвикателства на съвременният бизнес е как да комуникираме и да изграждаме доверие в хората, с които работим. В натоварени ситуации интелигентният лидер знае как да намали напрежението в екипа. Когато разбира хората, с които работи, той успява да изгради здрави взаимоотношения с тях и между тях. Атмосферата на взаимно доверие и сътрудничество е необходимо условие, за да работи екипът като едно цяло и да бъде „добре смазан механизъм“.

Може да намерите Мъжете с решения“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

 

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още