Човечността - най-голямата кауза

От ремонта на училища до съпричастието и хуманистичните ценности – Група Геотехмин се стреми да оказва подкрепа в точния момент

Предприемачите с дарителски каузи знаят колко важно е да се окаже подкрепа в точния момент. Социалната отговорност на Група Геотехмин и управителя ѝ проф. дтн инж. Цоло Вутов е пример за това. Хуманитарните и социалните проекти на групата варират от издигането на църкви и помощ за здравеопазването до ремонта на пътища, дарения на храни на социално слаби и пострадали от природни бедствия, подкрепа за образованието и таланти. Каузите са различни, но принципът е общ - да се действа бързо и помощта да бъде навременна.

Да сбъднеш

мечта

Цветелина Маринова е директор на детска градина “Звънче” в гр. Етрополе. Този месец тя е особено щастлива, защото с помощта на местната медодобивна компания е осъществила дългогодишна мечта – да има солна стая за 130-те ѝ възпитаници.

“През пандемията мислех какво да направим, за да посещават децата редовно детската градина и родителите им да не се притесняват. Обсъждахме различни варианти, трябваше да е интересно за малките, но и екологично. Поне 2 години узряваше идеята за солната стая, която стабилизира имунната система и укрепва здравето им. Събрахме 680 лв. от благотворителен коледен базар, но беше крайно недостатъчно. Реших да напиша писмо до “Елаците-Мед” и да разкажа каква е моята болка. Получихме цялата нужна сума!”, казва Маринова. Горда е, защото това е грижа за бъдещото поколение в града и е пример как с общи усилия се осъществява добра кауза. Щастието на децата е най-голямата награда, казват от компанията.

Когато става въпрос за човеколюбие,

няма малки и големи хора и каузи

В пандемията групата помага не само на болници и институции, а и на хората от малките градове и села в района на своята дейност. Екипи от служители даряват по домовете на своите пенсионери и уязвими хора маски и дезинфектанти в момент, когато е проблем да се намерят. За пенсионерите на компанията тази помощ е в допълнение на финансовата подкрепа за празници. Същата година започват и

дарения на

тонове храни

Служители на “Елаците-Мед” ги носят до вратите на църкви и социални институции и дом за сираци в 9 общини.

Ценности като човеколюбието и съпричастието са в основата и на благотворителната програма “Българските добродетели”, основана от проф. Цоло Вутов и четири дружества от групата – “Геотехмин”, “Елаците-Мед”, “Геострой” и “Геотрейдинг”. През 2012 г. с подкрепата на Група Геотехмин у нас на екскурзия идват 16 японски ученици и 4 преподаватели от град Хигаши Мацушима, пострадал при голямото земетресение на 11 март 2011 г. Екип на компанията организира програмата им и ги съпровожда в страната.

На 24 февруари м.г., когато започва войната между Русия и Украйна, Група Геотехмин още в първите дни приема безвъзмездно жени и деца от Донецка област и други градове в близост до бойните действия. Без да търси държавна подкрепа. До септември те са настанени безплатно в обекти на групата във Варна и Етрополе, получават храна, мляко за бебетата, помощ за здравни услуги и дори възможност да учат български език безплатно. Проф. Вутов лично се интересува дали е осигурено всичко необходимо за кърмачетата. Благодарността на пострадалите от войната жени, някои от които с няколкомесечни бебета, е огромна. Щастливи са, че у нас са забравили войната. “Така се получи, че страхът от това, което става в Украйна, ни доведе заедно с децата ни в България. И

ние сме благодарни, че съдбата ни

изпрати в Етрополе

и ни свърза с хора, които дадоха възможност на нас и нашите деца да учим и живеем в уютни стаи”, казва Наталия.

“Тук за нас стана втори дом, топъл и уютен. Благодаря за възторга и щастливия блясък в очите на нашите деца при вида на играчките и подаръците. За възможността да забравим всичко това, което се случва в Украйна”, добавя Маргарита, която вече работи в компания от групата.

Когато БЧК започва кампания за дарения за пострадалите от наводненията в община Варна през 2014 г., както и тази година – за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, Геотехмин отново е сред първите дарители.

Началото на подкрепата за

социални каузи

на групата започва от 90-те години първоначално с дарения за църквата, социални въпроси и служители в нужда.

Сред първите по-големи каузи е издигането на параклиса “Св. св. Константин и Елена”, построен край  с. Мирково.

Там всяка година на едноименния християнски празник се събират много хора. Дарен е и паметник на Васил Левски в местността Гълъбец край с. Буново, място за тържествата в памет на Апостола за хората от региона. Идеята за паметника е на проф. Дойно Дойнов, а проф. Вутов се отзовава веднага. Писателят Христо Ковачев си спомня: “На среща на проф. Дойнов, скулптори и екип от компанията “Елаците-Мед” проф. Вутов каза: “Ние поемаме всичко за паметника, от подготовката на площадката до откриването. Колко ще струва, какви материали са нужни, всичко да бъде най-добро… Екипът трябва да подготви бързо проектосметна документация!”. И мемориалният комплекс е завършен за 170-годишнината от рождението на Левски.

Със средства на “Българските добродетели” се правят вече трета поредна година безплатни профилактични прегледи за хората в с. Чавдар, изградено е LED осветление и се строи музей в с. Мирково, построени и ремонтирани са детски площадки в с. Челопеч.

Образованието също е сред големите каузи на индустриалната група. Чрез инициатива “Култура и национална идентичност” от 2012 г.

всяка година се

даряват книги

на училищни и читалищни библиотеки, подпомагат се ремонти и енергийна ефективност в училища и детски градини. Служители даряват безвъзмездно знания, като преподават в училища, например по киберсигурност. Всяка година компанията подкрепя и инициативи на Българския червен кръст, на общините, на научни организации.

Регионите, в които работи индустриалната група, през последните 30 г. се променят постепенно със средства от бюджета, ЕС и партньорства с местните компании, но има и много нерешени проблеми. В едно от най-големите училища в Софийска област – СУ “Хр. Ясенов” в Етрополе, с подкрепа на “Българските добродетели” са направени парна инсталация и ремонт, който дава нов живот на стария училищен басейн, в професионалната гимназия е направен и ремонт за енергийна ефективност.

Рентгенов апарат от последно

поколение заработи в етрополската болница

В областта на околната среда доброволните ангажименти на компанията също не са малко – засаждането на дървета с местната общественост и училищата, зарибяване на реката с дарения на компанията. И това е само малка част от широкия кръг дарителски инициативи на групата, а основателите на “Българските добродетели” винаги са лично ангажирани с тях.

Има хора в малкия град, според които компаниите трябва да оправят едва ли не всички проблеми на населеното място, където развиват дейността си. Последствията от COVID-19, войната в Украйна и политическата и икономическата нестабилност увеличиха изискванията на обществото към бизнеса и в някои случаи се очаква той да реши казуси, нерешени с години. Геотехмин е сред компаниите, които имат специални програми за подкрепа на обществено значими проекти на общините, защото ръководството ѝ вярва, че е важно да съдейства за по-добра среда и качествен живот там, където живеят и работят и нейните служители. Но

към бизнеса не трябва да има очакване да

замести местната власт

в решаването на въпроси, които не са от компетенциите му.

“Компаниите трябва да се стремят да бъдат рентабилни, да плащат всички данъци и такси, да осигуряват и подкрепят развитието на своите служители, да повишават устойчивостта си и да дават своя принос за обществото. Нашите програми, насочени към обществото, имат ясни приоритети и ние търсим устойчивост на резултатите. Наред с това не остават незабелязани хора, които също имат нужда от съпричастие или подкрепа“, казва Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин.

Никога не забравяйте доброто и уважавайте хората, е принцип на управителя на Геотехмин. Някои случаи са “по-малки” от други. Някои “струват” повече от други. Но всички те са под знака на една дума - човеколюбие или човечност.

Помощ за таланти,

които сбъдват мечти

През 2019 г. 10-годишно момче от Пирдоп получава годишна стипендия от Геотехмин заради удивителната си дарба на математик. По това време Йордан Стоянов, днес ученик в Софийската математическа гимназия, е третокласник в Начално училище “Тодор Влайков” в Пирдоп и вече е световен шампион по математика от олимпиада в Хонг Конг. Той умножава трицифрени числа за секунди и има десетки медали от национални и международни олимпиади по математика. Семейството му признава, че за многобройните пътувания по света са нужни немалко средства.

Проф. Вутов кани Йордан в офиса на Геотехмин, за да научи за неговите постижения и визия за бъдещето. Компанията подкрепя личния напредък на момчето по благотворителната си програма “Българските добродетели”. Същата година талантливият математик става и един от „Отличниците на България” в инициативата на в. “24 часа”, която Геотехмин и други компании подкрепят.

С покриването на разходи за участия в международни състезания и олимпиади компаниите допълват усилията на училището, учителите и родителите, посветени в каузата да мотивират талантливи деца и младежи.

През април 2023 г. Емона Иванова, магистрант в МГУ и единствената жена национална състезателка, участваща в международни състезания по парабадминтон, е щастлива, че е поканена в офиса на Геотехмин. Тя е родена със спина бифида и прекарва детството си в институции. Преди да започне да се занимава професионално с бадминтон за хора с увреждания, е спечелила два златни медала от европейски първенства и сребърен от световно състезание по тенис на маса за ученици.

От 2016 г. по предложение на Българската параолимпийска федарация Емона тренира професионално бадминтон.

“Мечтата ми е да спечеля квота за летните Параолимпийски игри през 2024 г. в Париж. А за да стане това, трябва тази година да участвам в максимален брой турнири и да спечеля максимален брой точки, дай боже и медали. Тази година предстои и европейско първенство, а моите конкурентки Оксана Козина и Халиме Йълдъз са много силни. Въпреки трудностите, през които преминавам, любовта ми към спорта, силната воля и вяра ме водят към спортни успехи. Винаги трябва да вярваме в мечтите си и това, че има начин да се сбъднат”, казва тя, след като вече е събрала средства от различни дарители.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още