ЕЦБ: Може да се наложи допълнително повишаване на лихвите

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Франк Елдерсон не изключва ново повишаване на основните лихви, като част от борбата на банката с високата инфлация. Това е заявил той в интервю за информационна агенция "Маркет нюз интернешънъл", съобщиха ДПА и Ройтерс.

Икономическият растеж в еврозоната е по-бавен, отколкото очакваше ЕЦБ, но целта е да се контролира инфлацията, така че лихвените проценти все още могат да се повишат, ако това е необходимо. "Не е задължително" да се каже, че последната фаза на повишаване на основния  лихвен процент е достигнала своя връх, е обяснил Елдерсон.

Решенията за лихвите зависят от икономическите данни и съществува несигурност по въпроса. Думите на Елдерсон са в унисон с изявленията на президента на ЕЦБ Кристин Лагард след обявеното решение за лихвите по-рано през месеца.

ЕЦБ повиши основните лихвени проценти за десети пореден път по-рано през септември, за да върне инфлацията обратно към целта от 2 процента в средносрочен план.

Елдерсон е предупредил за риск от по-нататъшна инфлация, с перспектива цените на храните и енергията да се покачат през идните месеци, пише БТА.

Според него инфлацията също е ключова за зеления преход. Банките, които не изпълняват целите за разкриване на информация, свързана с екологичните политики, ще бъдат глобявани, е заявил още той.

ЕЦБ трябва да изпълни своите намерения по отношение на инфлацията, за да осигури стабилна основа за зеления преход, като климатичните цели вероятно ще бъдат внедрени в бъдещите инструменти на банката, например, при закупуване на активи, е казал още Елдерсън.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още