
„Успешният екип не е клише и е в основата на постиженията ни през годините. Дългогодишните ни служители са над 40%“, споделя Валери Василев – директор „Операции“ в компанията
- Г-н Василев, „Белла България“ обяви повишаване на производствения капацитет при тестените продукти с 12 000 тона/годишно.
- И от май т.г. ще нараснат с нови 17 000. Така само за първото полугодие ще произвеждаме с 29 000 тона повече баници, кори, бутер тесто и тесто за пица в сравнение с 2024 г.
Продуктите ни се приемат много добре, както в България, така и в чужбина. Нашите клиенти знаят, че ние сме правилният избор за бизнес партньор, когато успехът на глобално ниво е цел. Огромна е заслугата на всички направени нововъведения за качеството и безопасността на произвежданите продукти. Притежаваме и всички последни версии на стандарти за качество.
- Бихте ли споделили подробности?
- Най-новата ни фабрика за тестени изделия в Свиленград премина сертификацията по последната версия – 8 на IFS Food Standard. Той е създаден с цел да насърчава непрекъснатото подобряване на компаниите, както и да бъдем в крак с последните разработки. В този смисъл, с осмата версия „Белла България“ поставя нов стандарт, с международно значение, който цели изграждането на динамична култура на безопасност на храните.
В Свиленград имаме четири напълно автоматизирани линии за производство на тестени продукти с пълнежи, два нови шокови спирални тунела „Фригоскандия“ с капацитет 1 тон/час, автоматична кашонираща машина PATYN. Така направихме възможно увеличението на производствения годишен капацитет от 12 000 тона.
В производството на тестени изделия в Ямбол направихме подобрения и технологични нововъведения, които позволяват ново увеличение на производствения капацитет при тестените продукти със 17 000 тона/годишно при бутер тестата и охладеното тесто за пица. Във връзка с повишаване изискванията на клиентите, повишаване на конкурентоспособността на организацията и задоволяване на високите изисквания към безопасността на произвежданите продукти, на територията на „Белла България“ цехът за тестени изделия в Ямбол премина през многобройни одити и външни проверки последните години.
Сред тях са сертификационните одити на внедрената система за управление безопасността на храните, съгласно изискванията на IFS Food v. 8, успешно преминати с висше ниво. Системата беше проверена и съгласно изискванията на RSPO SCC Standard и RSPO Market Communications and Claims във връзка с насърчаване растежа и употребата на устойчиви продукти от палмово масло. Сертификационни одити премина и внедрената система по управление на околната среда, съгласно изискванията на ISO 14001:2015, както съответствията в дейността ни относно спазването на ХАЛАЛ изисквания за определени етнически продукти, Rainforest Alliance, Cocoa products, MB module и посещения от втора страна (възложени от най-големите европейски търговски вериги) относно изпълнение на договорените условия и спазване на спецификациите.
Сертификационен одит бе проведен във връзка с производството на веган тестените продукти BELLA, като един от тях е в партньорство с „Нестле България“ – банички с пълнеж от веган кайма – създаден с идеята за отговорно потребление и растящото търсене на алтернативни протеинови продукти.
На пазара бе пуснат и още един продукт в колаборация с „Нестле България“ – банички с кит-кат пълнеж.
До средата на тази година в Ямбол предстои да открием нов производствен цех от 1 000 кв.м, като в проектна фаза е и друг с площ от 2 000 кв.м. Въведохме в експлоатация нов амонячен минусов хладилен склад с капацитет 1 500 палетоместа. Работим с 12 автоматични линии за производство на точени кори, комбинирани със системи за автоматичен контрол на тегло – динамични везни, прецизни металдетектори и рентгени, автоматична система за прием и дозиране на брашно „Агрифлекс“ (Италия) и подаване на готовото тесто, система за контрол на температура и аспирация на работното помещение „Атароклима“ в производството на кори, автоматична система за пакетиране на бройкови продукти за насипни тестени продукти, система за контрол на баркод опаковки на автоматична пакетираща машина „Мондини“ с капацитет 1 т/час за готови баници, опаковки seal pack – вид „запечатани опаковки“, които са херметически затворени, за да се гарантира свежестта и безопасността на храната и не на последно място – удобството за домакинята – баниците се пекат в същата тарелка, необходимо е само да отстраните капака. Мога да продължа да изброявам още скорошни технологични иновации в производството на тестени продукти.
- Какви са новостите при месопреработката?
- Всичките ни, общо четири, месопреработвателни предприятия бяха сертифицирани по IFS Food Standard версия 8, както и получиха сертификата „Контролирано качество при производителя“ от „Тюф Норд България“ за най-високото ни качество месни продукти. В ход е пълната реконструкция на предприятието в с. Костиево, чиято цел е подобряване на технологичната поточност на произвежданите продукти, с което ще подобрим качеството и трайността. Изпълняваме проект по подмяна на основни за месопреработката машини от последно поколение – кутери, пакетиращи машини, клипсавтомати и пълначни машини. В рамките на настоящата година там ще създадем първата в България т.нар. „бяла стая“ за слайсиране – помещение с ограничен достъп и постоянен контрол на чистотата на въздуха, в която ще инсталираме напълно автоматична линия състояща се от скенер, слайс, роботизирана ръка отвеждаща слайсираните порции към пакетираща машина с двоен етикетиращ модул, работещи в пълен синхрон и обслужвани от минимален брой оператори. Продуктът не се докосва от човешка ръка, пакетира се в опаковки от високобариерни фолиа със защитна атмосфера от инертни газове или вакуум, запазващи максимално дълго органолептичните качества на произвежданите колбаси, в комбинация с висока продуктивност и гаранция за теглото.
- Имате впечатляващ технологичен мащаб и R&D експертност.
- Да, имаме мащаб в технологичен план, мащаб в производствен план, мащаб в разработката на нови иновативни продукти. Всички успехи постигаме заедно в екип, в „Белла България“ успешните екипи не са клише. Те са основата на бизнес успехите ни, двигателната сила и развитието ни като бизнес общност.
С възможностите за силен професионален старт, достъпа до технологичното ноу-хау и развойната дейност на световно експертно ниво, компанията е притегателен център за най-добрите студенти от Университета по хранителни технологии, както и от останалите български университети и висшите учебни заведения в чужбина. Над 40% от служителите ни са с дългогодишен стаж в компанията.