“Отличниците на България” остават, за да променят държавата (Обзор, видео)

Випуск №6 от проекта на “24 часа” показа нов тренд в посоката за образование. Вече 50% от красивите ни умове избират родните университети - заради възможности за кариера тук

“Отличниците на България” задават нов тренд - да останат да учат у нас, да се образоват в родината си и да са част от промяната ѝ.

За първи път 50% от момичетата и момчетата в шестия випуск на талантите са твърдо за образование в български университети пред това в чужбина.

През годините “24 часа” отличи общо 179 деца, а 80% от тях избираха висшето образование в елитни университети в чужбина.

2022 г. показва нова тенденция, която е оценка и за качеството на българските университети.

Отличниците са склонни да изберат някой от световните научни центрове като “Кеймбридж”, но само ако получат стипендии. Целта “чужбина” е на път да отстъпи на родното висше образование.

Самуил Младенов, участник в национални и международни проекти, който през изминалите години заема призови места в олимпиадите по български език, английски език, география и икономика, първи описа тренда. “Не се страхувайте да имате лично мнение и да го изразявате! Следвайте мечтите си. Ние сме хората, които могат да оправят тази държава”, обърна се към връстниците си Самуил и срещна одобрение за тези думи у образователния министър проф. Сашо Пенов. Талантливото момче е избрало да учи  в  Американския университет в България.

Денис Цветков вече учи “Софтуерно инженерство”

 в СУ. Той получи наградата за идеята си да преведе играта “Супер скрабъл” на български език и да я качи безплатно в интернет.

Заедно със своя приятел Георги работи съвместно с екип на БАН и очаква скоро речник на българския език за интернет на академията, за да довършат проекта си.

Физик, астроном и астрофизик е Явор, който тази есен ще бъде студент в първи курс на Софийския университет, въпреки че е бил приет в “Оксфорд”.

Преди да стигне до СУ, талантливото момче завоюва два бронзови медала от Международната олимпиада по физика, два златни и един сребърен от тази по астрофизика и сребърен и бронзов по астрономия. Има и общо три златни и два бронзови медала от Жаутиковската олимпиада в Казахстан и от Олимпиадата на мегаполисите, както и по един бронзов медал от международните турнири на младите естествоизпитатели.

Явор Йорданов е убеден, че у нас се прави наука на световно ниво,

а обучението в СУ е отлично и университетът трябва да е класиран на много по-високи места в световните класации.

Крум Александров завоюва сребърен медал от Международна олимпиада по химия, а желанието му е да продължи в СУ. За него ще ви разкажем в следващите дни.

Гуугу йимитир - езикът, за който Александра  Найденова пише реферат и печели световен бронз по лингвистика 

Днес момичето учи “Мехатроника и информационна техника” в Техническия университет-София. И за да не ѝ е прекалено лесно, ще следва изцяло на немски.

Виктор Владков, който завладя “Карнеги хол”, свири благотворително за студенти сираци. За всеобща изненада реши да учи в Стопанския факултет на СУ “Счетоводство, финанси и дигитални приложения”, при това - на английски език.

За втори път “Отличник на България” стана и златният Александър Проданов

Той влиза в СУ да учи квантова и космическа теоретична физика с репутацията на един от най-добрите олимпийци - ученици, участвали в националните отбори на България по физика и астрономия и астрофизика.

През това лято бяха последните му олимпиади като ученик - международната по физика, организирана дистанционно от Швейцария, и тази по астрономия и астрофизика, която се проведе в грузинския град Кутаиси през август. И на двете златни медали.

Самуил Младенов е участник в национални и международни проекти, олимпиади, състезания, благотворителни инициативи. През изминалите години заема призови места в областните кръгове на олимпиадите по български език и литература, английски език, география и икономика. Днес е възпитаник на Американския университет в България

В отбора на отличниците година влезе и гордостта на Бургас - Цветелина Илиева, която е сребърен медалист от европейската олимпиада по математика за момичета.

19-годишният Александър Димитров от Математическата гимназия във Варна пък спечели златен медал в престижната олимпиада по лингвистика.

Неговият съученик Маргулан Исмолдаев пък има злато от олимпиади по физика. Ще учи в Бостън, но иска да сподели опита си с младежи от Варна. В клуба е и отличникът от СМГ Атанас Димитров. Програмирането е голямата страст, която му донесе сребърен медал на най-престижната международна олимпиада по информатика.

Художничката Виктория Иванова е донесла за България над 100 награди

от международни и наши конкурси. Тя спечели Голямата награда на ЮНЕСКО от конкурс за детска рисунка в Троа, Франция. Талантливото момиче иска да учи медицина.

Петър Жотев от СМГ е вторият най-добър млад биолог в света, но това вече е минало. Той има нова цел - да разработи технология за избор на пола на плода. Което ще е революция в животновъдството, ако успее.

9-годишната Ния Шкетиева от Враца е супершампион по ментална аритметика. Тя не присъства, защото бе на поредното си състезание. 

Проф. д-р Сашо Пенов, министър на образованието:

Стипендии ще има и за победители в международни олимпиади - беше нужна просто 1 промяна в наредба

За мен е гордост да присъствам на това събитие, защото още в качеството си на преподавател в Софийския университет винаги съм мечтал да има подобни инициативи, които насърчават развитието на добрите ученици.

В министерство на образованието предприехме мерки, за да могат и участниците на международни олимпиади да получават стипендии, изискваше се просто изменение на една наредба. Очаквам и други промени в законодателството, които да насърчат младите хора да останат в България и да бъдат сигурни по време на студентската си кариера. В България има прекрасни висши училища със сериозен научен потенциал. Аз съм убеден, че вие сте еднакво конкурентоспособни с връстниците си от други държави.

По програма “Еразъм” може да отидете в много държави, но ще видите, че знанията ви са еднакви, а в много случаи ще бъдат и по-добри, каза министърът на образованието проф. Сашо Пенов. Той връчи награда на Александра Умленска, която се занимава с роботика, химия, инженерни науки и физика, а вече е и преподавател по математика в една от частните платформи за образование.

 

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Алма матер:

С тях можем да сме оптимисти за бъдещето

“Харесвам тази инициатива на “24 часа” повече от всички други. Вие сте една от малкото медии, които ни показват добрите и хубави неща, които сме постигнали, а не само новини за катастрофи и неприятности. Този конкурс е начин да погледнем оптимистично към бъдещето и да видим, че и сред най-младите има такива успехи, каквито бихме искали да има нашето общество. Имаме не само високо качество на образованието, но вече и много съвместни програми със световни университети, за да не се налага младите хора да учат в чужбина.”, каза ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Той отличи Атанас Димитров. Талантливото момче обясни, че избрало да продължи образованието си в Софийския университет и бе категорично, че у нас има поле за развитие на младите хора.

Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” в А1:

Бизнесът има нужда от вашия талант

“Благодаря за възможността да бъда сред "Отличниците на България" Ние, както организаторите, сме горди и щастливи, че има такива млади хора. Надяваме се те да дойдат да работят при нас в А1. Имаме голяма нужда от инженери и специалисти по IT технологии. Надявам се, Денис Ценков, когато обмисля бъдещето си в България да има предвид А1 като бъдещ работодател”, обясни Илияна Захариева – директор “Корпоративни комуникации” в А1. Тя каза и, че “Скрабъл" е една от любимите ѝ игри и ще се радва да може скоро всички да могат да го играят и на български език.

Д-р Емануела Манолова, мениджър “Бизнес развитие” в “Аурубис България”:

Чест е да наградим младеж, решил да развива качествата си тук

За нас като компания в сферата на тежката индустрия и метали, е чест да връчим наградата на млад човек, решил да остане в България, за да развива своите качества. Ще се радваме да посети “Аурубис България” и да види как се произвеждат различни метали и да се вдъхнови за още по-големи открития", обърна се към Явор Йорданов д-р Емануела Манолова, мениджър “Бизнес развитие” в “Аурубис България”.

Благодаря за тази награда и възможността да бъда тук, каза Явор и обясни, че макар и да не е отишъл в “Оксфорд”, обучението в СУ е достатъчно добро. От това, което е видял дотук смята, че мястото на университета в световните класации е много по-напред, отколкото е сега.

“Ще отнеме малко повече време това да се официализира”, допълни той.

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на “Геотехмин”:

Трябва да насърчаваме хора като вас

Радвам се, че за втора година мога да връча награда на отличник от Средногорието. Това е район, където “Елаците-Мед”, част от Група ГЕОТЕХМИН, развива своята дейност. Самуил вече е в Благоевград, но искам да му пожелая да не се откъсва от Златица и Средногорието и да предаде своята упоритост на другите ученици от региона. Продължавай да участваш в благотворителни каузи, защото участието ти там не подобрява само живота на другите, но и твоя. Вярвам, че трябва да насърчаваме тези млади хора да се развиват тук и да останат в родината, каза изпълнителният директор на “Геотехмин” ООД Доминик Хамерс. Той даде награда на Самуил Младенов, който е участник в национални и международни проекти, олимпиади, състезания, благотворителни инициативи.

“Заедно с моя приятел Георги разработихме идеята за “Скрабъл”. Избрахме играта, защото няма платформа, на която да се играе на български език. С играта развиваме речника си и това ни помага да решим много матурата, което някой в тази зала ще го оцени. Това е уникална игра. За съжаление, не сме я пуснали официално, защото няма официаленречник на български, който да е пуснат за свободно ползване онлайн. Доколкото разбрах, БАН ще има такъв през 2023 - 2024 г. и вероятно тогава ще я пуснем. Има още неща, които искаме да довършим. Избрахме да останем в България, защото забелязахме, че полето за развитие е голямо и забелязахме, че хората, които остават тук, след това се развиват много добре на световната сцена”, разказа Денис Цветков.

Десислава Тальокова, Фондация “Америка за България”:

Изкуството и медицината имат сила да лекуват

Повече от половината от инвестициите на Фондация “Америка за България" са в подкрепа на българското образование и развитие на потенциала на хората. Бях много впечатлена от Виктория. Тя е не само талантлива художничка, завършва математическа гимназия и иска да се посвети на най-великата професия - да стане лекар. На пръв поглед медицината и изкуството са различни и нямат нищо общо, но всъщност те са много близки, за да си успешен и в двете се изисква талант, и двете имат силата да лекуват, макар и по различен начин, каза Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация “Америка за България”. Тя награди Виктория Иванова. Тя ѝ пожела един ден да бъде наградена от друга инициатива на “24 часа” - “Лекарите, на които вярваме” .

Венелина Гочева, издател на в. “24 часа”

Идеите ви за бъдещето са най-ценни и впечатляващи

Здравейте, випуск шести! Вие сте първите след двете години пандемия, с които говорим очи в очи. За тези 6 години забелязахме 179 отличници - млади българи, които постигнали много в науката, предприемачеството, културата.

Силно ни впечатляват вашите истории, но най-ценни са идеите за бъдещето, защото то много скоро ще настъпи като вашето сегашно време. Знам точния брой ученици, които заминаха за чужбина - 80% от отличниците. Знам и точния брой на тези, които сега остават тук - 50%. И точно заради това ще ви дадем платформа, за да разказвате защо останахте - заради образованието, пандемията или това, което се случва в света?

Много сте важни за тази държава. 179 българи са почти един парламент. С тази разлика, че вие всеки ден работите за своето образование, а българските политици - не. Скоро и за политиката ще говорим във вашето сегашно време и очакваме да я промените, обърна се към отличниците издателят на "24 часа" Венелина Гочева. Тя връчи награда на сребърния медалист от Международната олимпиада по химия Крум Александров. “Искам да остана в България, защото потенциалът е много добър. Учените в България са едни от най-добрите”, убеден е той.

 

Теодоси Бояджиев, зам.-главен инженер на “Джи Пи Груп”:

Направете страната ни част от световната сцена

Много голямо впечатление ми направи тенденцията, че голям брой от учениците искат да останат и да се развиват в България. Промяната трябва да направим съвместно. Бизнесът от години помага за развитието на младите хора и тяхното бъдеще. Един от вас каза, че световната сцена е голяма. Да, трябва да направим така, че България да е част от нея. Младите хора трябва не само да оправят държавата, но и да ни помогнат да я развиваме за бъдещите поколения

Това каза Теодоси Бояджиев, заместник-главен инженер, “Джи Пи Груп”. Той награди Петър Жотев, който е вторият най-добър млад биолог в света с амбиция да разработи технология за избор на пола на плода.

“Стериотипът, че България нама добра техника и база вече не е верен”, каза пък Петър, който работи съвместно с БАН върху идеята си.

Мариела Рунтева, фондация “Трейс за хората”:

Знанието е дар, който даваме на себе си

Знанието е дар, който даваме на себе си.Живеем в света на научната фантастика, от която нашето поколение се вълнуваше - Кларк, Саймък, Жул Верн, Рей Бредбъри. Ще подаря книги на Цвети, защото това, което Рей Бредбъри рисува в “451 градуса по Фаренхайт” все още не е факт и да притежаваш книги и да ги четеш, не е престъпление.

В епохата на биоинженерството изкуственият интелект има философски и социални въпроси, които търсят отговор. Сигурна съм, че младите ще ни дадат тези отговори. Пожелавам успех на Цвети и всички тук - напред и нагоре, и не се страхувайте от успеха, заяви Мариела Рунтева от Фондация “Трейс за хората”. Тя награди Цветелина Илиева, която е сребърен медалист от европейската олимпиада за математика за момичета.

“Искам да благодаря за възможността да съм тук, но и на всички, които ми помогнаха да стигна дотук. Благодаря за инициативата, защото с нея ни подтиквате да постигаме все повече и повече”, отвърна Цветелина.

Автор на статията

Румина Димитрова Румина Димитрова

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още