НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Доброволец носи Сашко 5 километра, достойните българи се отказаха от 100 000 лв. награда

Имат фирма за екстремни спортове,

специалисти са по преходи в планината

Ние пари не искаме, даваме ги на вас, медиите. Думите изричат Веселин Георгиев и Милко Михалков няма и два часа след като са открили най-търсеното дете в България - 12-годишния Александър Цветанов, наричан от хиляди българи умалително Сашко от Перник.

Двамата мъже се усмихват, прегръщат се, до тях са кметът на Перник Станислав Владимиров и шефът на полицията в миньорския град, старши комисар Павел Млеканов.

Въпросите на журналистите валят отвсякъде - кой го намери, как го видяхте, откога търсите детето, заради наградата ли се включихте, какво ще правите с парите.

Двамата герои обаче не искат славата. Махат небрежно с ръка, че можело да е всеки от всичките доброволци.

И докато все пак са пред камери, млад мъж седи отстрани. Излегнал се е в багажника на пикап. Говори трескаво по телефона: Намерихме го, брат! Той обаче не желае дори да застане пред обективите. А е човекът, носил детето на ръце 5 километра, след като е намерено. За да може да стигне до колата, а оттам да се качи в линейката.

Той, Веселин и Милко са от Клуба по делтапланеризъм в Перник. Георгиев и Михалков са родом от миньорския град. Занимават се професионално с екстремни спортове. Двамата имат фирма - ExtremeLine. Създали са я през 2016 г. в Перник. Тя се занимава с Парапланеризъм (тандемни полети и курсове за пилоти), делтапланеризъм (тандемни полети и обучения за пилоти), полети с ултралек самолет, специализирани услуги в областта на аерофотографията, издирвателни мероприятия в труднодостъпни местности, алпинизъм и преходи в планината. Затова не е никак случайно, че именно те успяват да намерят детето сред всички, които го търсеха.

Те са от първия ден на терен. Според сайта на фирмата работят с екип от сертифицирани пилоти, лицензирани инструктори с дългогодишен опит и задълбочени познания в сферата на екстремните спортове и тяхната специфика.

Те обаче не разказват за себе си. Фокусът е Сашко.

Детето е оцеляло, защото се е борило. През цялото време то е било в планината. Мястото, където го открихме, е дълбоко дере. Детето е било в безпомощно състояние, борило се е. По външния му вид си личи, че се е движило - мръсен, изтощен, гладен. Дадохме му вода и го сгряхме. Планината може да е майка и мащеха, в случая е била майка, казва Михалков пред медиите.

Георгиев също не иска да говори за своята роля, само описва какво се е случило, когато го е видял: Не можах да повярвам. 5 секунди го гледах, пое си въздух и мръдна. Поиска вода, да не е толкова дехидратиран. Това нещо е от желание за живот, категоричен е европейският вицешампион по целно кацане с парапланер (виж долу). Той изобщо не споменава този си успех.

Похвалите, които той и Михалков чуват, са от Владимиров, Млеканов и всички журналисти. Вероятно и от близките си, а всички социални мрежи и приложения, в които доброволците се организираха, се надпреварват да хвалят двете момчета.

Заради упорството да търсят Сашко и заради това, че се отказаха от наградата, “24 часа” ги обявява за достойни българи.

Веселин Георгиев със сребро по целно кацане 

  • Лети от 2008 г.
  • От 2011-а има активна състезателна дейност с националния отбор на България
  • Печелил сребърно и бронзово отличие на европейско първенство по целно кацане
  • Той е дългогодишен лицензиран инструктор по безмоторен парапланеризъм и тандемни полети
  • В периода 2021-2022 завършва успешно и курс за планински водачи
  • Част от лигата “Достойните българи” на “24 часа”

Милко Михалков лети от 2004 година 

  • Първия си полет прави през 2004 г.
  • Тандемен пилот и инструктор по безпилотен безмоторен парапланеризъм
  • Лицензиран пилот по моторен делтапланеризъм
  • Част от лигата “Достойните българи” на “24 часа”

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още