НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

10-годишната Анабел не се уплашила от заканите на шофьора с 2,8 промила, когото спря

  • Пияният карал в насрещното
  • Състезателката по карате мечтае за черен колан
  • Иска да стане полицай, за да помага на по-слабите
  • Грамота за проявена гражданска доблест и смелост ще получи 10-годишната Анабел Атанасова от директора на полицията в Бургас старши комисар Калоян Калоянов, научи “24 часа”. Тя самата мечтае да е полицай, за да помага на по-слабите.

Четвъртокласничката, която е една от младите надежди на спортен клуб по карате “Киокушин спирит”, се прочу наскоро с това, че попречи на поредния пиян шофьор да седне зад волана.

На 6 януари следобед, както всеки друг делничен ден, Анабел излиза от училище “Константин Преславски” в комплекс “Славейков”. Забелязва мъж, който лъкатуши и държи тубичка с алкохол в ръка. Съобразителното дете го проследява и вижда, че той се качва в паркиран наблизо автомобил. Когато баща ѝ пристига, за да я закара у дома, Анабел веднага споделя на какво е станала свидетел.

“Първоначално не обърнах внимание и потеглихме. Но в този момент

автомобил тръгна срещу нас в насрещното - оказа се, че шофьорът е същият

мъж, когото дъщеря ми е видяла. Спрях джипа и започнах да му свиря. Той също спря, заобиколи ме и отново тръгна в насрещното - срещу друг автомобил. Първо помислих, че вероятно му е лошо на човека”, разказва бащата Тихомир Атанасов. Той спира движението по булеварда, насочва автомобила с пияния мъж към близък паркинг и със своя джип застава плътно зад него.

Междувременно дъщеря му звъни на телефон 112. Така, извършвайки нещо като граждански арест, баща и дъщеря не допускат почерпеният шофьор да продължи и най-вероятно да предизвика поредното меле на пътя. Още повече че районът, в който се разиграва случката, е много оживен, наблизо има училище, детска градина и парк, пълен с майки с малки деца.

Когато полицаите пристигат и тестват шофьора с дрегер,

апаратът отчита солидните 2,78 промила

алкохол в кръвта му.

“Той и не криеше, че е пил. Като го попитах употребил ли е алкохол, отговори: “Пил съм, че как да не съм!”, разказва Тихомир.

Двамата с Анабел изчакват около час край нарушителя, а той не пропуска да ги заплаши. “Отправи закани не само към мен, но и към детето - че щял да го намери” казва бащата, който е общественик и предприемач, познат като лидер на сдружение “Сила” в града.

“Не се уплаших, защото бях убедена, че сме постъпили правилно. Трябваше да го спрем, щом е пиян”, казва Анабел. И споделя, че спортът я е направли по-бдителна и по-дисциплинирана. Каратето ѝ дало и увереност, че може да се справи с противник, понеже вече знае как да се бие.

И макар спортът засега да е повече хоби, 10-годишната каратека мечтае един ден да вземе черен колан и да постигне много успехи. Още когато е на 8 г., на държавното първенство в Кранево младата надежда дава сериозна заявка за спортна слава.

Прави изключително силен дебют на международното състезание по киокушин в Бурса, Турция, през октомври м.г. На него възпитаничката на бургаския клуб “Киокушин спирит” с треньор световната шампионка сенсей Гергана Апостолав-Костова

печели сребърен медал в дисциплината “Ката”

Анабел, която показва не само отлична дисциплина, но и завидна подготовка, се бори със състезателки от 7 държави. А според баща ѝ, който също се е занимавал с бойни спортове, реално тя е била по-добра от класираната на първо място състезателка от страната домакин.

От Бурса съотборниците на малката Анабел се връщат с 6 златни, 3 сребърни и 5 бронзови медала, а българският отбор като цяло показва изключителен успех, като печели общо 16 златни, 11 сребърни и 9 бронзови медала.

“Хубавото при нас е, че няма ограничения във възрастта - всеки може да се запише да тренира карате. Стремим се да научим децата на дисциплина, отговорност и самостоятелност още от малки. Много пъти и аз, и шихан Емил Костов (председател на Българската киокушин асоциация, представител на ИКО Киокушин за България, световен шампион по карате - б.а.), и моите помощник-инструктори сме повтаряли, че най-важното е да бъдат добри хора.

Надявам се, и заради това Анабел е предприела такива действия, защото по този начин с баща си са предотвратили нещо, което е можело да има много лош край”, коментира сенсей Гергана Апостолова-Костова. На всяка тренировка тя учи децата в залата да имат самочувствие, но успоредно с това да бъдат смире

“Знанията и уменията, които придобиват в залата, не бива да ги използват без причина навън”, убедена е трикратната световна шампионка по ката. А необходимият

баланс между самочувствието, че можеш да се биеш, и смирението

според сенсей Апостолова се постига чрез спазването на йерархията, която е много характерна за каратето.

“Във всички видове спортове има дисциплина, но при нас има йерархия - може по-малък на години да е по-старши и трябва да се покаже уважение към него. Както и някой с положение в обществото, с финансови възможности може да е с по-ниска степен в залата. Той е длъжен да се съобразява с тази йерархия”, обяснява световната шампионка. И добавя: “Киокшун карате учи на смирение, уважение и благодарност. А аз смятам, че това е в основата за изграждане първо на личността на едно дете и след това приобщаването му към обществото и трудностите, пред които то ще се изправи в живота”.

Каратето е променило и Анабел. Помогнало ѝ е да не се страхува от такива хора като пияния мъж, да се чувства по-смела. Но вече знае от своя треньор, че карате се учи цял живот. Детската ѝ мечта е да стане полицай. “За да помагам на държавата и на хората, които имат нужда от закрила”, обяснява детето.

Автор на статията

Тони Щилиянова Тони Щилиянова


Споделете статията

Четете още