34-ма, които не живеят напразно, а носят смисъла, са "Достойните българи" на годината (Снимки)

Достойните казват онова, което мислят, на висок глас и право в очите, поздрави ги Илияна Йотова

Нови 34 българи от 26 вълнуващи истории бяха  отличени на специална церемония в НДК. "24 часа" благодари за 20-и път на хората с големи сърца. А събитието бе определено като тържество на смисъла от вицепрезидента Илияна Йотова.

Отличията "Достойните българи" се връчват от 2003 г. и се наложиха като най-честната и истинска българска класация, която намира героите на нашето време, хората, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи.

Националната кампания "Достойните българи" от 2003 г. до 2023 г. е отличила близо 800 сънародници, спасили човешки животи, защитавали справедливи каузи с куража да променяш, дарявали щедро.

"Достойните българи" е повече от кауза - това е знак, че умеем да виждаме и ценим качествените хора и вдъхновяващия пример.

Националната кампания "Достойните българи" от 2003 г. до 2023 г. е отличила близо 800 сънародници, спасили човешки животи, защитавали справедливи каузи с куража да променяш, дарявали щедро.

"Достойните българи" е повече от кауза - това е знак, че умеем да виждаме и ценим качествените хора и вдъхновяващия пример.

Церемонията започна със специално видео от ученици, които по техния детски начин описаха какво е да си Достоен българин - да помагаш без да чакаш нещо в замяна, да си честен и добър. Профилът според децата е пожарникар, медицинска сестра, лекар, или най-добрият ни футболист за всички времена -  Христо Стоичков. 

В залата бяха и студенти от Юридическия факултет на Софийския университет, участвали в международни състезания по право, за които факултетът е класиран на първо място в Европа и трето в света в класация на международни състезания по право - Калина Славова, Йоана Ченалова, Лия Харизанова, Мартина Богданова, Недко Радев. Освен тях на вълнуващата церемония присъстваха и ученици от столичните 18-о училище "Уилям Гладстон" и 119-о "Акад. Михаил Арнаудов".

Първи отличие връчи писателят Георги Господинов, който сега се бори за наградите "Букър" с "Времеубежище". Той награди шестокласника Никола Байкушев, който забеляза и потуши пожар до езерото Вая. Малкото момче носи 200 кофи с вода притеснен, че пожарът е до жп линиите и може да мине влак и да стане взрив.

Ще връча тази награда на един достоен човек. Казвам човек, защото в момента битката е за това да останем човеци. Може да звучи просто, но е най-ясната разделителна линия, която има днес. Ние всички сме малки в сравнение с теб, Никола, обърна се към него Господинов.

От доста време мечтая да се окажа на такова място, същото така не ми беше лесно да загася този пожар. На мястото където гасях, то се запалваше отново след 15 секунди. Гасих около два часа, но успях. Когато отидох да го видя сам, бях с неподходящи обувки, имаше и много тръстика, която се палеше за секунди. Извиках баща си и той много ми помогна. Там нямаше обхват, за да се обадя на 112, а и пожарна не можеше да мине, затова се хванах в ръце, усещах как се изморявам, но успях да го загася, разказа Никола. И храброто момче развълнува цялата зала. 

Втората награда връчи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя отличи двама достойни българи. Първата е за проф. Теньо Попминчев, който обучава със свои средства млади българи в Калифорния. Той е ученик на Теодосий Теодосиев и бе класиран в топ 10 на учените по света. Прави научна лаборатория за рентгенови лазери, управлява своя в Сан Диего.

Втората е за Владимир Симеонов, който върна загубени 70 000 евро на възрастна двойка от Стара Загора. Те са ги събирали за апартамент на сина си и са били отчаяни: "Изгубихме живота си". Предложили са му от благодарност част от парите, но той е отказал. 

 Проф. Попминчев е в САЩ и не може да присъства лично, но записа специално видеопослание. Отличието от името на проф. Попминчев прие Александър Проданов, студент в Софийския университет, със златни медали от международни олимпиади и три пъти в класацията на "24 часа" "Отличниците на България".

Днес трябва да дадем думата на тези хора, да ги чуем, защото това е истината, а тя принадлежи на хората, които имат големи сърца и правят добро. Искам да поздравя „24 часа“ за това, че 20 г. не само успяват да покажат лицата и историите на тези достойни хора, а че показват, че добрата новина също е новина и е важна, а ние имаме нужда от добри новини. Поклон пред тези достойни хора. Това, което правите, зарежда и показва, че доброто може да победи, каза Фандъкова.

Когато бях в школата в САЩ говорихме, че е важно за една нация да инвестира в техническия прогрес, защото днес технологиите са всичко. Проф. Попминчев е завършил тук, но прави всичко възможно със свои средства да покаже на млади таланти във физиката как се прави световна наука, а ние се връщаме тук и се опитваме да донесем това, което взехме оттам. Благодаря на хора като проф. Попминчев, каза Александър Проданов.

Мислех, че е лесно да застанеш на такова място, но не е. През май дъщеря ми ще стане на 8 г., когато ми се обадиха, че тя е поела първата си глътка въздух, се почувствах, както пред вас. Вие сте хора, които правят нещо нормално в ненормален свят, които успяха да изкарат от себе си доброто, възпитанието, надеждата. Когато питат дъщеря ми: „познаваш ли добри хора“, отговорът е винаги един – да, майка ми и баща ми, затова съм я довел тук, за да види, че има много такива хора. Давам наградата си на нея и се надявам, че един ден тя ще ми я върне, това ще е моята награда, каза Владимир Симеонов.

 Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в А1 награди Димитър Гилев от Свиленград, учител по история и блогър и обявен за Будител на 2022 г. от БНР.

Будител на годината, любимец на България, а сега „Достоен българин“. Не мога да искам нищо повече. Благодаря, г-жо Гочева, че толкова години давате възможност на А1 да бъде част от вашите инициативи, които показват доброто, таланта и знанията. Видяхме, че Димитър добре е успял да съчетае двете области - бизнес и технологии. Да преподава по вълнуващ начин на млади и възрастни, каза Захариева.

Много съм щастлив, че съм тук. Това признание е доказателство, че всичко, което правя, има смисъл. Искам да призова всички българи – да положим всички усилия за основата на нашия народ и отечество, което са децата. Затова и се насочих към интернет, с който достигам до всички българи, всички деца и техните родители. Моите видеа се гледат от милиони и смятам, че има смисъл. Трета година получавам такива признания, но те са един приятен бонус. Всеки един от нас трябва да намира щастието, не в предметни награди, а когато е в полза на отечеството, каза Димитър Гилев.

Светослав Любомиров, главен изпълнителен директор на ,,Главболгарстрой Холдинг" АД и изпълнителен директор на ,,Главболгарстрой Интернешънал" АД, връчи отличието на Шукри Халилов. Той събра пари за шест кладенеца в бедни и безводни села в Нигерия, Уганда и Кения. Местните са толкова благодарни, че слагат табели навсякъде откъде е дарението.

Да говориш за доброто е естествено лесно и безкрайно трудно. Името на този човек се споменава и на хиляди километри заради огромното му сърце и отдаденост, от хора, които научиха за България благодарение на неговите действия. Свикнали сме с удобствата на цивилизацията, а наличието на един кладенец е повече от лукс в едно село - то е живот, а г-н Халилов го е осъзнал. За мен е чест да съм до един човек като вас. Благодаря на „24 часа“ и на г-жа Гочева, че ни правят съпричастни към такива истории, каза Любомиров.

Благодаря на организаторите за тази инициатива, която успява да покаже по-добрата страна на хората и България. Тази награда не е само моя, а и на стотиците хора, които ми помагат да помагаме, да разпространяваме добрината. Хората там чуват за България, споменават я с добро. Чест е за мен да съм сред всички вас. Радвам се, че съм сред такива достойни хора, някои от тях много мънички, но вече толкова големи, заяви Халилов.

Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ, награди Кръстьо Буцев. Той и Георги Соваджиев от Ямбол оказаха първа помощ на пострадалите пътници в тежка катастрофа с автобус на пътя Тополовград - Свиленград. 

Любовта към отечеството е най-висша добродетел. Вярвам, че всички високи морални принципи, които трябва да следваме, опират до едно нещо – дали можеш да помогнеш на този до себе си, каза Кошлуков.

За мен тази награда е много достойна. Вярвам, че ще има много хора като мен, които ще помагат. Не е лесно, но който има смелостта, нека да го направи, а не да снима с телефона и да показва по всички групи. Благодаря и на пожарникарите, защото последната жена, която беше затисната в автобуса, нямаше как да бъде изкарана без тях, подчерта Буцев.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс - олимпийските шампионки на България в художествената гимнастика пък отличиха Веселин Георгиев и Милко Михалков, спасителите на Сашко от Перник. 

На церемонията бе и кметът на Перник Станислав Владимиров, който денонощно организираше спасителната акция.

Това са достойни хора, които заслужават да са тук. За нас е огромна чест да сме тук. Тези хора трябва да бъдат награждавани всеки ден, но те не търсят това, а това ги прави още по-специални, каза Дянкова.

За нас е голяма чест. Направихме нещо, което всеки би направил. Бяхме много хора. Имахме късмета да се случи, каза Веселин Георгиев.

Тази награда я посвещаваме на абсолютно всички доброволци, които бяха там, на планинските спасители, колегите от Столична община. Кметът на Перник бе там от първия до последния ден, което е меко казано достойно. Нашата награда ще я дадем на Сашко. Българинът е достоен вътре в себе си. Битката за Сашко бе на живот и смърт и той успя да я спечели. Ако не беше той и не се беше бил истински, нямаше да я спечелим, каза Милко Михайлов.

Шампионките отличиха и Янка Морчева, която дари органи на сина и внука си и трогна цяла България. 

Пожелавам на всички – бъдете живи и здрави. За да съм тук, имам две заслуги. Първата е, че така съм възпитала децата си, че са приели моето верую - грях и престъпление е жизненоважни органи да бъдат заровени в земята и да гният, вместо да бъдат дадени и да спасят животи. С дъщеря ми дарихме органите на моето внуче Тошко и на сина ми. Така сега имам още един внук, още две дъщери, още един син. Пожелавам им да са успешни и щастливи в живота и да не забравят, че точно те са пресекли пътя на моите две момчета. Искам да се обърна към всички, от които зависи законодателство, аз съм сигурна, че реципиентите имат желание да се срещнат със своите дарители, за да разберат какви са хората, които носят техните органи. Разбирам от декларациите, защото законодателят е решил, че аз ще имам материални претенции, но това не е така - ние просто ще се прегърнем и опознаем. Ще завърша с една велика строфа на Делчев: „Ако си дал на чуждите живот от себе си, не си живял напразно“. Моите момчета не живяха напразно. Знам, че моите деца са някъде, но са живи, поне част от тях, каза разплакана Морчева. А нейният урок по човечност разплака и вдигна на крака на цялата зала.

Главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев награди 89-годишния дядо Гено Генов, който спаси паметника Майка България във Велико Търново, като дари щик от Опълчението. Неговата награда взе дъщеря му Румяна Байчева. 

За мен е голяма чест да наградя дъщерята на Гено, който е дарил оригинален щик, за да се възстанови паметника. Други са го откраднали. Преди малко си говорихме, че успяхме да дадем известна устойчивост в държава, в която няма никаква устойчивост и това ме изпълва наистина с гордост, каза главният редактор на „24 часа“.

Приветствам екипа на „24 часа“, който вече 20 г. разказва за големия смисъл на малките неща. 20 г. търси, намира и показва доброто, защото то съществува и трябва да бъде показано, категорична бе Байчева.

Христо Бабев, заместник главен финансов директор на Електрохолд България награди Татяна и Димитър Узунови. От 25 г. те живеят и работят във Вашингтон, от 2 г. връчват грамоти и парични премии на изявени ученици от ловешкото село Радювене. Искат да го съживят и имат проекти за биоземеделие и екопътеки. С още две семейства - Стайкови и Панчеви и децата им, са създали фондация "Радетели". Тяхната награда взе Светлана Стайкова.

За мен е голяма чест да връча тази награда. Семейство Узунови са българи, които живеят далеч от страната, но помагат за образованието на нашата младеж. Това е една кауза, която е заразителна, всички знаем, че ако цветът на нацията остане тук, ще можем да се развиваме. Тази кауза съвпада и с тази на „Електрохолд“ – млади българи да могат да останат тук и да се образоват и развиват, заяви Бабев.

Истински съм развълнувана да срещна толкова светли хора в Светлата седмица. Семейство Узунови са мои много близки приятели, хора с много енергия и заразителност, които вярват, че когато всеки един от нас направи най-доброто, на което е способен, то ще работи за нас и за България, каза пък Стайкова.

Господин Йовчев, изпълнителен директор на БТВ Медиа Груп, награди анестезиолога от МВР болница д-р Веселин Йолов, който помага след земетресението в Турция. Той асистира на хирург да отстрани ръката на затиснат под руините след катастрофалното земетресение през февруари, за да го извадят и спасят. 

Благодаря на организаторите, че за пореден път ни събират да отпразнуваме доброто. Благодаря на героите от всички истории за това, че дават надежда на всички нас, че светът е едно добро място и ще продължава да бъде такова. Д-р Йолов е отдал живота си да помага на хората. Той помага и в Турция, където човешката трагедия обзема всичко, и е успял да даде надежда за живот за бъдеще. За мен е чест, обърна се към достойния българин Йовчев.

Пожелавам на всички да бъдем здрави, успешни и достойни, каза д-р Йолов.

Теодоси Бояджиев, зам. главен инженер на Джи Пи Груп, награди посмъртно - Мирослав Петков от Костинброд и Габриел Илиев от Долни Дъбник, баща на малко дете, жертваха живота си, за да спасят напълно непознат турист, завлечен от мъртвото вълнение край Ахтопол. 

В такива моменти няма място за много думи. Благодарности на „24 часа“, че показват тези хора. А за тези които стигат до саможертва – пред тях може само поклон, заяви Бояджиев.

Благодаря на „24 часа“, че те не са забравени, каза майката на Мирослав - Аделина.

Щеше да е хубаво да може да си получи наградата лично. След два дни щеше да има рожден ден. Искаме да благодарим и да кажем, че когато имате възможност, е хубаво винаги да помагате. Пожелавам ви изобилие от възможности и да покажете, че сте достойни българи, каза съпругата на Габриел.

На сцената излязоха майката и бащата на Мирослав - Аделина Петкова и Петьо Петков и бащата на Габриел - Пламен Илиев, сестра му Цветелина Илиева и синът му Пламен, за да получат посмъртните отличия на Мирослав и Габриел. 

Георги Георгиев, председател на СОС, награди Илия Михайлов, учител по история от Пазарджик, събира пари за онкоболни деца.

Често животът на недостойните хора и постъпки много лесно си проправят път. Благодаря, че вече 20 г. светлината на прожекторите е насочена към достойните. Казват, че държавата се прави от хората. Докато имаме хора като г-н Михайлов, като шестокласника, който гаси пожар, докато имаме хора като г-н Генов, мисля си, че не сме обречени, а най-доброто ни предстои, каза Георгиев. 

Чест, привилегия и отговорност е да бъда тук. Вече 26 г. съм български учител в едно от най-старите училища в Пазарджик. То е кръстено на първия избран кмет в града, който живее само 44 г., но оставя след себе си едно училище и болница, той винаги е бил за мен като пътеводна светлина. В една от кампаниите ми с моя книжка събрахме 5 хил. лв. Сториха ми се много пари, защото съм учител. Когато отидохме да ги дадем на онкоболните деца, разбрахме, че те ще стигнат само за едно дете и лекарствата му за два месеца. Посвещавам тази награда на децата на България, на всички достойни българи тук и в чужбина, каза Михайлов.

Продуцентът Иван Христов награди Албина Ясинская - собственик и управител на Gelato & Latte и био ферма "Розино", с екипа си помагаше на пострадалите през септември 2022 г. от карловските наводнения и на доброволците, които разчистваха след потопа.

Има една дума, която всички медии сънуваме – криза. Тя вече се мултиплицира. За мен медиите са малко деликатни в това отношение, но ние живеем във време на разпад, като една голяма вълна, всепомитащо цунами, което нахлува. Има една единствена стена, бенд, който ще се опита да удържи тази вълна, и това е добротата. Едно време нашите предшественици са вграждали сенките си, за да може нещо да е здраво. В нашето съвремие ние всички трябва да вграждаме себе си в този бенд, каза Иван Христов.

Всеки от нас би помогнал, ако има хора в нужда. Големи адмирации за всички хора тук – вие сте пример, че доброто съществува, обърна се към достойните българи Ясинская.

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, отличи Григор Даулов, кмет на Чавдар. Селото се прочу не само като "Коледното село на България", но се превърна в образец как да се възражда българското село. Чавдар стана известно като селище, добро за живеене, с европейски облик, добро управление, приветливо и подредено място на традиции и модерно развитие.

Щастлив съм да връча наградата на един кмет на малко село, който наистина се превърна в еталон на местното управление, и село, което стана мечтано място за живеене. Поздравявам г-н Даулов не само за това, което е постигнал, но и че надгражда направеното от предшественика му. Той работи в интерес на хората. В партньорство с „Геотехмин“ осигуряваме безплатни прегледи, ремонтираме църкви и детски площадки, имаме и много други проекти, каза Хамерс.

Изключително съм щастлив и благодарен. Макар наградата да е персонална, смятам, че тя е за целия ни екип, с който успяхме да покажем, че живот може да има във всички български села. Тази награда е за достойнство. Георги Господинов започна с думата човечност и аз се замислих колко рядко ползваме тази красива дума. Ако съблечем един човек от неговите персонални политически и други настройки, ще му остане достойнството. Получавам наградата ден преди празника на общината. В неделя ще започнем и една инициатива – месец на книгата в общината. С прекрасния Георги Господинов ще я стартираме, той е един истински посланик на света, културата и образованието, които са стълбовете на икономиката и държавата, категоричен бе пък Даулов.

Даниела Тренчева, дългогодишна и утвърдена водеща на Нова телевизия, даде приза на  Живко Стамболиев, който се притече на помощ заедно с приятеля си Теодор Бочев на ранените деца минути след тежката катастрофа на сръбски автобус на магистрала "Тракия" през август 2022 г.

Бих искала да пожелая на всеки от нас да има приятел като Живко не защото вече сме убедени, че може да спасява по най-добрия начин, а защото той е вдъхновител и може да даде много с постъпката си, да остане като пример за нас и нашите деца. Вярвам, че всеки от нас ще си тръгне оттук с вяра и с мисъл, че всичко може да бъде по-добро, каза Тренчева.

Това за мен не е награда, а признание, което приемам от името на всички помогнали. Няма нищо по-нормално от това да видиш хора и да помогнеш, каза Бочев.

Актьорът Иван Юруков награди Димитър Димитров, който строи църква с дарения и собствени усилия в родното си село Искър, за да го направи привлекателно за младите хора и там отново да закипи живот.

Чест е да съм тук. Това е много важен повод – благодаря на всички тези хора, които ни правят част от едно общество, за което всички милеем. Горд българин съм. Всички тези постъпки с малко помощ биха допринесли за още по-голямото добруване. Надявам се, силните на деня, от които зависи нашето настояще, да направят така, че бъдещето ни да е достойно за гордост, каза Юруков.

Доброто трябва да стане заразно и да бъдем по-добри, призова пък Димитров.

Никола Рангелов, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия, член на Настоятелството на Националната художествена академия, отличи 15-годишния Никълъс Михайлов и съученика му Йордан Киров, които всеки ден пътуват от Търговище до училището си в Горна Оряховица, и с бързата си реакция да дръпнат ръчната спирачка на влака Варна - София предотвратиха голяма катастрофа и трагедия.

Чест и удоволствие е да връча именно тази награда. За героизма и за достойния българин няма възраст. Достойнството на тези деца се изразява и в друго – всеки ден те пътуват 2 ч. до училище, за да получат знания, гордея се, че има такива деца, заяви Рангелов.

Който и да беше в тази ситуация би реагирал по същия начин, скромно каза Никълъс Михайлов.

Мариела Рунтева - представител на Фондация "Трейс за хората", отличи граничаря Павел Павлов, спасил сирийче и баща му от измръзване.

Да разказваш с талант и добро сърце историите на достойните българи е събитие, достойно да бъде отличено. Вие сякаш 20 г. сбъдвате мечтата на Джон Ленън от една песен, която се казва: „Представяш ли си всички хора, споделящи този свят“. За „Трейс“ е чест да връчи награда на този човек, който, изпълнявайки своя служебен дълг, е изпълнил и своя човешки – превръща детските обувки и дрехи на децата си в символ на спасението. Поклон пред всички хора, които знаят стойността на една секунда, на радостта през сълзи. Доброто е прегръдка, уверена е Рунтева.

Всички може да попаднат в такава ситуация, че да имат нужда от помощ. Благодаря за наградата, отвърна Павлов.

Актрисата Силвия Лулчева награди Пламен Анчев от Сливен, който от бедност преписваше учебници и го наградихме като "Достоен българин" през 2003 г. Днес помага на възрастни хора с умствена изостаналост в социален дом в сливенското село Качулка и мечтае за магистратура и любов.

Пламен прегърна разплакан актрисата, а тя го успокои с думи "аз сега ще кажа няколко думи, а ти си поеми дъх".

Благодаря на „24 часа“ за уникалната възможност да виждаме живота рошав, немит, страшен, без филтрите на социалните мрежи, без грим и червен килим. Защото оказва се, че във век на информация може да научим какво е времето на Марс, но много често не знаем какво се случва зад заключената врата на съседния апартамент или къща. Една такава история пари в ръцете на читателите. Това е историята на момчето, което много рано научи урок от живота, че той освен дар и красив, може да бъде жесток и несправедлив. Но вместо да натрупа злоба, гняв и да иска да превърне живота си в отмъщение или да стане медалист от превърналия се вече в национален спорт – мрънкането, той посвещава живота си на това, ако трябва цената на знанието да е преписването на учебници, да получи светлината на просветата. След това завършва във Великотърновския университет – семинаристика, но в момента посвещава живота си на това да разказва приказки, да пее македонски песни и да гледа хората с увреждания в очите, и се оказва, че това е всичко, от което те имат нужда, развълнува залата Силвия Лулчева.

Всеки един достоен българин има своята велика достойна кауза. Библията казва да бъдем слово и светлина там, където сме. Вие сте светлина, светила на света. Посвещавам наградата на своята майка и сега съм съвсем сам. Благодаря на колегите. Работата може да не е съвършена, но наистина хора, които идват да проверяват, ще им кажа едно – облечете бялата дреха и елате при нас да видите колко много любов цари на едно такова място, каза разплакан Пламен и отново вдигна залата на крака.

Венелина Гочева, издател на "24 часа", награди журналистите, които разказват истории, стигащи до сърцата на хората - Калчо Петков от БНТ, Бесте Сабри от bTV и Мира Иванова и Виктор Николаев от NOVA.

Много рядко, да не кажа никога, трите големи конкурентни телевизии застават една до друга. Това е един от големите смисли на тази кампания, защото тя заразява само качествените медии. Днес Алек Попов е дал интервю за „24 часа“ с едно уникално заглавие: „Лошите истории са лесни, разказът за доброто изисква повишена чувствителност и интелигентност“. Не може да си представите с какво въодушевление и търпение моите колеги Юри, Гергана, Генка и Мила издирват вашите истории вече 20 г. Тази година имаме един знак, измислен от двама аматьори. Единият е вицепрезидентът на България, която е и журналист. Тя каза: „Защо не направите знак, който достойните българи да могат да носят?“. Огледахме се, а нашият колега Анатоли Попов – абсолютен аматьор, но страшен работохолик, измисли този проект. Благодаря ви, колеги, плачем много често, но това са прекрасни сълзи, каза Венелина Гочева.

 Калчо Петков, ръководител на тв център Русе на БНТ, бе отличен за работата му с българската общност в Румъния и Молдова - освен че отразява, им помага с всичко, което може.

 Бесте Сабри бе част от специалния екип на bTV, който замина за Турция часове след опустошителното земетресение в началото на февруари. Тя показа, че трагедията може да бъде отразявана професионално, с достойнство и емпатия. Бесте бе отличена от колегите си в bTV като "Репортер на годината", тя върши работата си със сърце и въпреки скромността си е човек със силен характер, истински достоен българин.

 Мира Иванова и Виктор Николаев са водещи на сутрешния блок на NOVA „Здравей, България“. Всеки делничен ден те разработват в дълбочина всички общественозначими теми и събития. Тяхната журналистическа работа дава отговори и контекст на редица социални проблеми като трафика на мигранти, земетресенията в Турция и Сирия, приобщаването на бежанците от Украйна, домашното насилие, насилието в училище, агресията на пътя, телефонните и интернет измами, гражданските протести и др.

Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси и носителка на отличието "Достоен българин", награди Алберт Попов, който върна България на световната ски карта.

Понеже идваме непосредствено след символното връчване на награди на български медии. Искам да ви кажа как минава една обичайна вечер вкъщи. В 7-8 ч. със семейството ми гледаме новинарските емисии и избираме една тема, която да обсъждаме с децата си. Искам да ви кажа, че все по-трудно ни става да намерим такава. Да си пожелаем все по-често да намираме новини със смисъл, за които да говорим с децата си. Много се радвам, че именно аз връчвам наградата на този български спортист. Лично аз уча децата си, че дори когато падат, много по-важни са усилията, отколкото това да спечелят, каза развълнувана Гергана Паси.

Един спортист не може да успее сам. Благодаря на семейството си, на федерацията по ски и Министерството на младежта и спорта, защото без тях такива успехи, може би, нямаше да бъдат постижими, каза Попов.

Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, награди режисьорката Елена Панайотова, прототип на героинята от "Майка". Тя обучава деца от сиропиталища в Африка. За времето, в което този проект е спонсориран от частни лица и компании, а и от ЮНЕСКО, през него минават над 5000 деца, а нейният принос е в обучението на сирачета от третия по големина кенийски град Кисуму.

Думата майка за мен е изпълнена с много личен смисъл. Загубих майка си, когато аз станах майка, и тогава осъзнах какво значи това. Тази жена е избрала да бъде майка на хиляди деца. Благодаря ви, че ми показвате какво могат да правят достойните хора. За нас е чест да бъдем партньор в това събитие. За мен денят е важен, защото освен да имам честта да връча тази награда, днес на това събитие имаше и наш колега достоен българин – Живко, аз се гордея с него, подчерта Минчева.

Проектът започна в Широка лъка преди 15 г. и искам да благодаря на всички свои колеги, които са ме следвали и са ми помагали, заяви Панайотова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи голямото отличие - копие на ритона от Панагюрското златно съкровище на учениците от Суворово, които направиха "Жълтия автобус" и той тръгна по села в общината, за да може възрастни хора да си измерят кръвното и да се свържат виртуално с личния си лекар. Когато не пътува, правят в него онлайн обучения на безработни и възрастни хора.

Благодаря ви за тази огромна чест и привилегия. Сигурна съм, че всеки един заслужава най-голямата награда. Много ми е трудно да кажа няколко думи, защото след тези разкази, след тези примери за невероятна човечност, като че ли думите бледнеят и речникът ни става много беден. Благодаря ви, че създавате нещо, което много ни липсва като хора и общество – не само да ни разкажете и представите тези хора, но и да ни накарате да направим нещо друго, много важно, както правите и с много други инициативи – да ни накарате да мислим, да си дадем сметка дали ние оценяваме достойните хора около себе си, или залисани с други неща, независимо дали е поредната политическа интрига или други проблеми, смятаме - „да, добере че ги има тези хора“, или в още по-забързано общество да демонстрираме още по-голям нихилизъм. Благодаря ви колеги, че с това, което пишете, провокирате тази мисъл. В крайна сметка пред олтара човек застава сам и си казва – дали пък съм достоен за тези хора, да чета тези неща. У нас се ражда най-голямото желание да познаваме всеки един от тези малки портрети на първата ви страница днес. Има един чудесен български филм, което нашето поколение знае - „Вчера“. Има една реплика от него, която ще помня цял живот – „онова, което изричаш шепнешком, трябва да имаш куража да го кажеш на глас", каза Йотова.

Достойните казват онова, което мислят, на висок глас и право в очите. Те нямат нужда от украса, нито от пиар, нито някой да говори за тях, защото са много истински. Пожелавам ви с достойнство да носите тази значка. Уважаеми колеги, днес имам една мечта – тази вечер централните новини да започнат не с консултациите за поредното правителство, а с разказа за доброто, допълни вицепрезидентът.

Благодаря ви, че достойните хора и добрите новини са във вашия фокус. Тази награда е изключителна чест, уважение и гордост и, разбира се, отговорност да запазим достойнството си завинаги, отвърна директорката на училището Марияна Великова.

Церемонията премина под акомпанимента на студенти от класа на Цветан Недялков от факултета по джаз на Музикалната академия.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още