10-годишната Анабел спря пиян, карал в насрещното

  • “24 часа” продължава да разказва истории за достойни българи. На 21 април бе 20-ото издание на най-честната българска класация - “Достойните българи”,
  • Не можахме да съберем на церемонията всички българи, извършили достойни постъпки. Но техните дела не остават неоценени - вижте по-долу историите на Филип, построил фолклорен музей, и на 10-годишната Анабел, спряла пиян шофьор.

10-годишно момиче от Бургас осуети поредния инцидент на пътя, като спря пиян шофьор. Четвъртокласничката Анабел Атанасова, една от младите надежди на спортен клуб по карате “Киокушин спирит”, помогна заедно с баща си за задържането на водач с 2,78 промила алкохол в кръвта.

На 6 януари следобед Анабел излиза от училище “Константин Преславски”. Забелязва мъж, който лъкатуши и държи шише с алкохол. Детето го проследява и вижда, че се качва в паркиран наблизо автомобил. Когато баща му пристига, то веднага споделя какво е видяло

“Първоначално не обърнах внимание и потеглихме. Но в този момент кола тръгна срещу нас в насрещното - оказа се, че шофьорът е същият мъж, когото дъщеря ми е видяла”, разказва бащата на Анабел - Тихомир Атанасов. Той спира движението по булеварда, насочва автомобила с пияния мъж към близък паркинг и със своя джип застава плътно зад него, а Анабел звъни на телефон 112.

Така, извършвайки граждански арест, баща и дъщеря не допускат почерпеният шофьор да продължи и най-вероятно да предизвика поредното меле на пътя. Още повече че районът, в който се разиграва случката, е много оживен - наблизо има училище, детска градина и парк, пълен с майки с малки деца.

Баща и дъщеря изчакват около час край нарушителя, а той не пропуска да ги заплаши. “Отправи закани не само към мен, но и към детето - че щял да го намери”, казва бащата. Анабел обаче не се уплашила - била убедена, че е постъпила правилно.

“Трябваше да го спрем, щом е пиян”, казва Анабел. И споделя, че спортът я е направил по-бдителна и по-дисциплинирана. Горда от постъпката на момичето е и нейната треньорка по карате сенсей Гергана Апостолова-Костова, чиято цел е да научи децата от клуба на дисциплина, отговорност и самостоятелност. И на най-важното - да бъдат добри хора.

“Надявам се и заради това Анабел е предприела такива действия - с баща си са предотвратили нещо, което е можело да има много лош край”, коментира сенсей Гергана Апостолова-Костова, световен шампион по ката.

Филип похарчи спестяванията си, тегли и кредит, за да построи фолклорен музей

25-годишният Филип Синапов откри фолклорен музей край Момчилград, където показва уменията си по тъкачество, абаджийство и терзийство, както и още много характерни за района занаяти.

Той е от с. Гърнати, община Неделино, затова музеят му прилича на типичните родопски конаци от края на XIX в. За прототип избрал къщата на прапрапрадядо си с характерните за тогава кьошкове и прустове. Купил парцел от 3 дка и започнал да строи от гола поляна. Похарчил всичките си спестявания, изтеглил и банков кредит. Вложил е в музея шестцифрена сума. “Поисках помощ от институциите, но те отвърнаха, че идеята ми няма бизнесцел и не могат да помогнат”, разказва Филип.

Къщата музей “Гърнатскине конаци” вече е наредена по родопски тертип. В нея той ще кани хора, които показват поминъка на с. Гърнати. В двора например ще може да се види как се бере тютюн, как се суши, ниже и пасталира. В друг ъгъл ще се показва как се прави хлябът.

Филип знае и пее над 1000 песни, които е и нотирал в 4 отделни тетрадки. Записал е около 150 автентични и непопулярни песни от Гърнати и околните села.

На сцена излиза едва 4-годишен на събора в Рожен. Завършил е националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка и след това музикална академия. “Преподавам в културния дом в Момчилград, но не мога да покажа уменията си. Човек няма къде да види как става стриженето на овцете, прането на вълната, чепкането, влаченето, преденето, за да стане хубава черга или дреха. Идеята ми е това да се показва в музея и хората да знаят и помнят”, казва Филип.

В книгата си “Село Гърнати - кътче от рая” той е представил поминъка на хората и туристическите забележителности около родопското село. По негова инициатива от 10 г. в селото се провежда родов събор.

Автор на статията

Валентин Хаджиев Валентин Хаджиев

Тони Щилиянова Тони Щилиянова


Споделете статията

Четете още