Баба Янка прегърна хората, в които живее по частица от Тошко и Ивайло, и вече има син и внучка

За година възрастната жена загуби своите близки, но спаси човешки животи с органите им

“Аз, бабо, няма да умра. Ти ще ме подариш на някого и аз ще съм жив.”

Тези думи са на 21-годишния Тошко, който спаси с органите си трима души. Думите му вече добиха реални измерения за баба му Янка Морчева от Леденик. През юли, когато навърши 78 г., Янка получи най-големия подарък - прегърна Тео, който живее с черния дроб на сина Ивайло, и Цветомира, спасена с бъбрека на Тошко.

Така баба Янка вече има нова внучка и син - тя е от Велики Преслав, той от село до София.

Пенсионерката е сред номинираните в кампанията “Достойните българи” на в. “24 часа” заради това, че в рамките на година дари органи от свои близки два пъти. Тя се превърна в едно от най-въздействащите лица на каузата донорство.

На 7 март 2022 г. внукът - студент по компютърни
технологии, изпадна в мозъчна смърт

след мистериозен инцидент в жилищен блок във Велико Търново. Миналия декември възрастната жена трогна цяла България с участието си в телевизионната игра “Стани богат”, за да спечели пари за надгробен паметник на Тодор.

12 месеца след него тежък инсулт покоси сина Ивайло и само апарати поддържаха живота в тялото му. Баба Янка даде съгласие да вземат органите му.

“Така разбирам аз възкръсването. Да дариш, вместо да заровиш здрави органи да гният в земята, ако има шанс да помогнат дори на един човек да живее”, убедена е тя.

“Срещнахме се и с реципиента на Ивайло - 58-годишния Теодор, и с момичето, което е получило м.г. един от бъбреците на Тошко - Цветомира, която е на 32 г.

Просто си приех сина и внучката. Дойдоха на гости в Леденик. Всеки със семейството си, но поотделно. Първо се прегърнахме, аз си ги чаках на вратата”, развълнувана е баба Янка.

Оказало се, че никакви законови ограничения, пазещи анонимността при трансплантациите, не могат да са пречка пред желанието на дарителите да опознаят човека, в когото живее частица от техния близък. Дори в случая с баба Янка семейството на трансплантирания Теодор само потърсило близките на своя спасител.

Ивайло, син на Янка от първия брак, е донорът, с чийто орган е извършена първата чернодробна трансплантация за 2023 г. във ВМА, разкри дни след случая пенсионерката.

Мъжът бил открит в безсъзнание около 7,15 сутринта на 22 март в квартирата си в село Беляковец от свой приятел. Така и не дошъл в съзнание. Въпреки усилията на лекарите в реанимацията на търновската болница изпаднал в мозъчна смърт вследствие на масивен мозъчен кръвоизлив.

След установеното умиране на мозъка нещата били повече от ясни, а решението - отдавна взето. Понеже кръвта му е В (-), лекарите казали, че е възможно дори да няма подходящ реципиент с тази рядка кръвна група, но се намерил съвместим.  

“А на Тео били му казали, че му остава съвсем малко живот, защото вероятността да се намери такъв донор с RH - е много малка. Това е много голям шанс, че са се пресекли тези два живота”, анализира баба Янка.

Вечерта на 26 март екип на ВМА каца на летище Горна Оряховица с военния “Спартан”, за да бъде извършена експлантацията на черния дроб.

Трансплантацията е започнала късно вечерта на същия ден и продължила около 7 ч. Била е технически по-сложна заради тежкото състояние на реципиента, който бил в много напреднал стадий на чернодробно заболяване, коментира тогава доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил интервенцията.

И тъй като съдбата си знае работата, Янка е съименничка на покойната майка на трансплантирания мъж, а той е точно на възрастта на починалия син.
“Още в самото начало са разбрали, че аз съм майката на донора. Когато жена му отишла при Тео в болницата, щом се съвзел, му казала: “Ти

знаеш ли, че и майката на твоя донор се казва Янка”

После се свързали с дъщерята на Янка - Милка, във фейсбук. При първата видеовръзка с новия си син възрастната жена не издържала на вълнението, върнала телефона на дъщеря си.

“Те двамата си приказваха, и двамата плакаха. Дойдоха в Леденик три дни след рождения ми ден - на 10 юли. Тео е добре, дори той шофира до Търново и обратно. Аз се шашнах, защото трансплантацията му е направена само преди 3-4 месеца и още операции му предстоят”, тревожи се пенсионерката.

Гостували по-малко от час в горещия юлски ден. Теодор бил изтощен, а му предстоял път обратно.

“Още от самото начало го приех на мястото на Иво, имах тази нагласа

Добър човек, умен, интелигентен, ерудирана личност. Не посмях да попитам нито какво са работили, нито за децата им. Някак ми се стори, че е по-добре на следваща среща”, казва Янка и е убедена, че пак ще се видят.

По собствени канали и със съдействието на блогър семейството от Леденик открива една от тримата тежко болни пациенти, които живеят повече от година с органите на 21-годишния Тодор.

32-годишната Цветомира е щастлива майка на 5-годишна дъщеря. Със съпруга довели момиченцето при баба Янка. Младата жена дори я нарекла “бабо”.

Разказала, че когато звъннали, че има донор, била на хемодиализа. Веднага поела към София, а там 40 потенциални реципиенти чакали и се надявали, че ще получат нов бъбрек. Само двама от тези 40, тя и 26-годишно момче от Южна България, имали пълна съвместимост с внука на Янка.

“Другите се отчаяли, плачели. Разбирам какво е да те повикат от другия край на България и надеждата да се окаже напразна”, разказа Цвети. За 4-и или 5-и път я викали, но всеки път нямало пълна съвместимост”, предава разговора пенсионерката.

Жената получила шанс за ново начало след дълги години в листата на чакащите.

Най-напред била един път в седмицата на хемодиализа, а преди трансплантацията вече ходела през ден.

Цветомира донесла цветя да засадят на гроба на Тошко,

когато отидат. Не са ходили до селското гробище с никого от новите членове на семейството.

“Как така ще ги травмирам?!”, възкликва баба Янка. Сега се ядосва, че не се сетили да си направят снимки за спомен от паметните срещи.

“Атмосферата беше съвсем друга и за показност не ми дойде до акъла в такъв момент”, казва Янка.

Сърцето на жената обаче все още не е цяло, защото не е прегърнала другите двама, които живеят благодарение на частица от внука . За жената, спасена с черния дроб на Тошко, няма никаква информация. Осъществен е контакт с 26-годишния мъж от Южна България, който е получил другия бъбрек.

“И той знае кой е донорът. Казал е, че рано или късно ще се срещнем, но не се знае дали е добре. Да се предприеме подобна стъпка не е никак лесно”, допълва Янка Морчева.

Автор на статията

Дима Максимова Дима Максимова


Споделете статията

Четете още