
Тази пролет в зеленчуците за салатата се установяват рекордни нива на нитрати.
"Процентът на пробите с нитрати се движи през годините. Тази година е от най-високите - мисля, че бяха 12 от 16, което е повишение. Може би се дължи на модата за торене с оборска тор, за която не се изчаква компостиране. Това е стандартно една от причините за повишение на нитратите в зеленчуците. Много често торенето с оборска тор внася микробиологични замърсявания в зеленчуците и точно затова те трябва да се мият много хубаво", обясни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред Нова нюз.
Тази информация можете да прочетете само с регистрация на сайта на "24 часа". Регистрацията е напълно безплатна и ви дава неограничен достъп до архива на 24chasa.bg, възможност за персонализиране на новините през "Моят 24 часа", както и всекидневен нюзлетър с най-важните новини за последното денонощие. Може да бъде с профил в социална мрежа или e-mail.