Заплатата в IT сектора надхвърли 5000 лв., а на софиянци - 3000 (Обзор, графика)

Президентът ще получава с почти хиляда лева по-малко, намаляват възнагражденията и на депутати и министри

Рекордно нарастване на средната работна заплата е факт от март в България и за първи път от години това засяга много повече частния сектор, отколкото хората, на които плаща бюджетът.

За първото тримесечие средната заплата у нас се е увеличила с 16,8%, за да достигне 2198 лв., а

само за март годишното нарастване е 17,8%

В IT сектора, независимо от продължаващия вече цяла година спад на наемането на нови служители, средната заплата вече прехвърли 5 хиляди лева месечно и достигна 5252 лв.

В хотелиерството и ресторантьорството възнагражденията продължават да са най-ниските у нас, но увеличението на годишна база е с непомнени от години 24,4%.

Аналогична е ситуацията и в строителството и търговията с недвижими имоти, където годишното нарастване е над 20% (виж инфографиката).

Туризмът и строителството са отрасли, в които има най-много оплаквания от мениджъри, че трудно намират кадри и това е най-вероятната причина за рязкото вдигане на заплатите там.

В същото време средната заплата в сферата на държавното управление и на образованието намалява в сравнение с последното тримесечие на 2023 г.

Едно от обясненията е, че традиционно в края на годината особено в държавната администрация се получават много бонуси и това е вдигнало средната заплата тогава, поради което сега пък има спад.

В момента тези фактори се отразяват и върху заплащането на депутатите, министрите, президента и всички онези, чиито доходи зависят от средната работна заплата в обществения сектор. През декември миналата година тя е била 2344 лв., за да падне в края на март до 2218 лв. Тези 5,6% разлика се отразяват на заплатите на народните представители - когато започне работата си 50-ия парламент, те ще получават не 7023 лв., както в 49-ия, а 6654 лв. месечно, без да се смятат добавките за стаж, научна титла, представителните пари и т.н.

Със същия процент

намаляват и заплатите на министрите, премиера и президента

Държавният глава получава двойна на депутатската заплата, без да се смятат добавките за стаж. Това означава, че Румен Радев ще трябва вече да се разписва не срещу минимум 14 046 лв., а срещу 13 308 лв.

Съответно и заплатата на служебния премиер Димитър Главчев намалява. По закон той взема 1,5 пъти над депутатската заплата, т.е. вече ще се разписва не срещу 10 534 лв., а срещу 9981 лв. Главчев има право да получава и заплатата на министър на външните работи, но той се отказа от нея. Министерските възнаграждения са с 20% по-високи от депутатските.

През март в четири области от страната средните заплати преминаха психологически граници - в столицата за първи път минава 3000 лв. и от 2919 лв. през февруари скача на 3231 лв.,

което е увеличение с 10,6%

За първи път прагът от 2 хиляди минава средното заплащане във Варна, Враца и София-област.

“Средната заплата се удвоява за 5 години и половина - от септември 2018 г., а за последните две години и половина нараства с 50%. Такъв ръст на разходите за труд е устойчив само ако е съпроводен с увеличаване на производителността, а тя зависи от иновации, предприемачество и инвестиции в капитал. Компании и отрасли, в които продуктивността не расте, скоро ще бъдат изтласкани от пазара”, коментира във фейсбук профила си главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

Автор на статията

Христо Николов Христо Николов


Споделете статията

Четете още