Над 1 млн. у нас не учат и не работят, дори не се регистрират в Бюрото по труда (Обзор)

20 483 българи са “активирани” от началото на годината

Над 1 милион са неактивните хора у нас, които нито учат, нито работят и дори нямат регистрация в Бюрото по труда въпреки все по-големия глад за кадри и невъзможността на бизнеса да намери квалифицирана работна ръка.

Причините за това са най-различни и често са повече от една - липса на образование, на някакво конкретно умение, на трудови навици като отиване на работа навреме, което се оказва доста сложно за някои хора, здравословно състояние, семейни причини.

Данните изнесе зам.-министърката на труда и социалната политика Наталия Ефремова по време на конференцията “Стратегии за успешно активиране - настояще и бъдеще”, организирана от Агенцията по заетостта.

“Наша е ролята да намерим начин тези хора да се завърнат на пазара на труда. Има и една голяма част от българските граждани в т.нар. уязвими групи, както ние ги наричаме - това също са хора, на които трябва да намерим място и да използваме. Това е реалният потенциал, който има пред нас и който можем да върнем с общи усилия на пазара на труда, за да може и работодателите, и бизнесът да усетят подкрепата”, каза служебният социален министър Ивайло Иванов.

Профилът на неактивните е ясен от изследванията на Националния статистически институт - жена на около 56 г. със средно образование, живее в град.

“Това дори за мен беше малко изненадващо. Мислех, че по-скоро ще живее в селски райони, но не, тя живее в град”, коментира Ефремова.

Една от целите на социалното министерство е да направи така, че в следващите 10 г. да се разгърнат по-широко възможностите за обучения от всякакъв вид - за професионална квалификация, кратки курсове, които дават конкретни знания, за специфично работно място или длъжност.

20 483 души са били “активирани” от Агенцията по заетостта от началото на годината, а за 2023 г. - 44 212.

За това помагат и т.нар. клубове по активиране, които заработиха преди година. Първият бе открит в Димитровград през май 2023 г. Такива има още пет в страната - в Ихтиман, Перник, Сливен, Пазарджик и Кюстендил. До края на месеца е планирано отварянето на нови осем центъра.

“Активаторите” идентифицират хората без работа, срещат се с тях и им предлагат помощ в намирането на подходящото работно място. В краткото филмче, излъчено на събитието, някои от тях споделиха, че една от най-трудните им задачи е да накарат хората първо да им се доверят, а после и да разберат, че за тях е важно да работят, при това на трудов договор. Някои хора дори първоначално подозирали, че ще им предлагат бързи кредити.

"Безработна съм. С високо кръвно съм, нямам пенсия, няма работа, която да работя. Ако искам да работя, не мога, защото като работя, падам - вдигам кръвното до 220 на 120. Не мога да кажа още дали искам работа, ама като няма лесна работа... Аз на трудна работа не мога да отида", обясни една от жените във видеото, на която Красимира Декова - активатор в Димитровград, предлага да помогне с намирането на постоянен трудов доход. 56,1% от всички активирани от агенцията хора след това успяват да си намерят работа.

"Активирането е един от пътищата, по които можем да се справим с недостига на работна сила. На база неизползвания потенциал в лицето на тези хора можем да запълним доста от липсващите кадри на пазара на труда", каза шефът на агенцията Смилен Вълов. Той предупреди, че е особено рисково да не се търсят младите хора, които нито учат, нито работят, понеже именно те са бъдещето.

Автор на статията

Весела Бачева Весела Бачева


Споделете статията

Четете още