НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Съветът на ЕС прие препоръка за минималния доход за борба с бедността

Съветът на ЕС съобщи, че е приел препоръка за минималния доход, която цели борба с бедността и социалното изключване, увеличаване на заетостта, достъп до основни услуги за граждани без достатъчно средства.

Въпреки че всички държави в ЕС имат системи за социална сигурност, напредъкът в превръщането им в достъпни е неравномерен, затова Съветът препоръчва на страните да осигурят и подобрят тези системи със ставки за минималния доход и други съпътстващи парични обезщетения, включително в натура. Препоръчва се да се определи равнището на минималния доход по ясна методология, в съответствие с националното законодателство и с участието на заинтересованите страни, като се вземат предвид общите източници на доходи, особените нужди на хората и домакинствата в неравностойно положение, доходите на най-ниско платените или получаващите минимална работна заплата, стандарта на живот и покупателна способност, промените в цените, предаде БТА.

Очаква се държавите от ЕС да предприемат действия, така че най-късно до 2030 г. да постигнат съответно равнище на подпомагане на доходите, като се запази устойчивостта на бюджета. Държавите следва редовно да преразглеждат и променят стойността на минималния доход. Във времена на икономически спад гъвкавостта при изчислението на минималния доход може да играе важна роля за смекчаване на неблагоприятните социални последици и в подкрепа на икономиката, се допълва в съобщението.

През 2021 г. над 95,4 милиона европейци все още са застрашени от бедност или социално изключване, особено сред жените, сочат данните, цитирани от Съвета на ЕС.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още