НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Вьоса Османи разкритикува ЕС за използването на неясен език в решенията, които предлага

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви днес, че новото френско-германско предложение е много важно и разкритикува ЕС за използването на "неясен език" в предложените решения, поради което, както каза тя, страните тълкуват споразумението както намерят за добре, съобщи Танюг. Османи заяви пред австрийския портал "Профил", че трябва да се внимава с това предложение, защото в него се говори за "самоуправление на сърбите", съобщава "Коха".

"Ако седна с трима адвокати, ще получа поне 10 различни мнения за това какво означава това на практика. ЕС обича да използва неясен език, така че и двете страни да могат да тълкуват споразуменията както намерят за добре. Трябва да изоставим тази стратегия, защото ние сме тези, които трябва да живеем с последствията“, каза тя.

Османи добави, че няма голяма надежда, че президентът на Сърбия Александър Вучич ще се придържа към подписаните споразумения и че със Сърбия винаги трябва да бъде преговаря два пъти. Тя заяви, че президентът на Сърбия е подписал много споразумения, включително и в периода, когато тя е била президент. "Едното беше за регистрационни номера в сръбските райони на север. Едно за признаването на личните карти на Косово на граничните пунктове със Сърбия и едно за енергийното споразумение. Вучич не изпълни нито едно от тези споразумения. Винаги трябва да преговаряте със Сърбия два пъти - първо трябва да ги убедиш да подпишат, а след това да изпълнят това, което са подписали. Второто е по-трудно от първото", каза тя.

По думите й върху Вучич има много малък натиск и това се прави въпреки факта, че Вучич не е никак прозападен. "Говоря за Вучич, чиято страна е единствената в Европа, която не е наложила санкции на Русия. Вучич, който открива "хуманитарни центрове" в Сърбия, които де факто обслужват руския шпионаж. Вие говорите за сръбско-руския хуманитарен център в Ниш. Има подозрение, че Русия шпионира оттам американците, които поддържат една от най-големите американски бази в Европа в Косово. Нека бъдем почтени: няма убедителни доказателства за обвинението в шпионаж", заяви Османи, цитирана от БТА.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още