НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Еврозоната в дефлация заради спадащите енергийни цени

Втори пореден месец Еврозоната отчита месечна дефлация - това не се е случвало от 2020 година, когато имаше временно дефлация заради пандемията. През декември 2022 г. 12 страни от Еврозоната отчитат дефлация, включително и най-голямата икономика, Германия.

Основният двигател са спадащите енергийни цени, тъй като влизат в сила антикризисни мерки, а междувременно и енергийната криза лека-полека върви към разрешаване. Възможно е през зимата все още да се наблюдава волатилност на инфлацията в някои месеци, но тенденцията е до края на 2023 година ще се усети рязко намаление на инфлацията и на годишна база. Спрямо 10,6% пик на инфлацията на годишна база през октомври 2022 г., към края на 2023-а инфлацията в Еврозоната ще е поне наполовина, а е доста вероятно да слезе и до 3-4%.

За намаляването на инфлацията ще помогне постепенното разрешаване на енергийната криза - чрез строеж на нови газови терминали, инвестиции в нови енергийни мощности (соларни, вятърни, ядрени), приключване на ремонтите на френските ядрени реактори. В същото време, световните цени на храните вече не се увеличават (дори отчитат спад на годишна основа), което ще спре друг основен двигател на инфлацията в последните две години. Разбира се, да не забравяме и ЕЦБ, която доста бързо повишава лихвите, с което ще елиминира риска от инфлационна спирала. Тук основният въпрос ще бъде ЕЦБ да уцели точното ниво на вдигане на лихвите, така че да елиминира инфлацията, но без да вкара икономиката в тежка рецесия.

Много интересна е динамиката на инфлацията в балтийските страни, които са географски много близо до войната, което доведе до разстройване на техните вериги за доставки (доставките от Украйна, Беларус и Русия на много стоки спряха, което доведе до нужда спешно да се търсят други доставчици, съответно поскъпване докато се установят нови вериги на доставки). Съответно, инфлацията в балтийските страни по-бързо и рязко се вдигна, но и по-бързо достигна пик и започна да намалява.

Например, Естония достигна пик на инфлацията през август и оттогава темпът постоянно намалява - дори през последните месеци темпът на намаление е по-бърз от нарастването на инфлацията преди това. Само за 4 месеца темпът на инфлация в Естония намаля с близо 8 процентни пункта и това е само началото.

(От фейсбук)

Автор на статията

Георги Ангелов, старши икономист,  “Отворено общество” Георги Ангелов, старши икономист, “Отворено общество”


Споделете статията

Четете още